Bolja saradnja sa Hagom, ali Mladić i dalje na slobodi

BRISEL, 21. januara 2010. (Beta) - Organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč (HRW) ukazala je da poboljšana saradnja Srbije sa Haškim tribunalom još nije dovela do hapšenja Ratka Mladića i ocenila da je napredak u pogledu odgovornosti za ratne zločine bio najsporiji na Kosovu, objavljeno je u četvrtak na sajtu te organizacije.

"Poboljšana saradnja Srbije sa Haškim tribunalom još nije dovela do hapšenja najtraženijeg osumnjičenog za ratne zločine u regionu, Ratka Mladića, vojnog lidera bosanskih Srba tokom rata, uprkos u više navrata ponovljenim obećanjima da će biti priveden pravdi", piše u delu izveštaja HRW za 2010. o stanju ljudskih prava u Srbiji.

Napredak u pogledu odgovornosti za ratne zločine bio je najsporiji na Kosovu, ali je ipak bilo nekih ohrabrujućih naznaka, dodaje HRW i navodi da su među njima postupci koje je pokrenula misija Euleks u malom broju predmeta vezanih za ratne zločine, uključujući istragu o navodnom prebacivanju oko 400 srpskih i drugih zarobljenika Oslobodilačke vojske Kosova 1999. godine u pritvorske jedinice u Albaniji.

"Pravda za žrtve zločina počinjenih tokom rata bi trebalo da bude prioritet za vlasti širom regiona i za Evropsku uniju", istakla je istraživač HRW za Zapadni Balkan Vanda Genderen (Troszczynska-van Genderen). HRW ukazuje i da su romska i druge etničke manjine i dalje marginalizovane i ranjive u odnosu na nasilje. Broj međuetnickih incidenata nije bio veliki, ali to u većoj meri odražava trend ka većoj segregaciji etničkih zajednica nego ka većoj integraciji, saopštio je HRW.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.