DELOTVORNA I ZDRAVA: Nordijska dijeta čuva srce

Zdrava i umerena ishrana koja ne zahteva mnogo odricanja, već malo raznovrsnije obroke, glavna je odlika nordijske dijete. Sličan mediteranskom načinu ishrane, ovaj jelovnik bazira se na velikoj količini voća, povrća i žitarica uz umereni unos mesa, ribe i morskih plodova.

Nordijska dijeta nastala je u Danskoj i podrazumeva uzimanje sezonskih i organskih namirnica, i ishranu u kojoj se naglašava važnost konzumiranja integralnih namirnica i izbegavanje štetnih ugljenih hidrata.

Na tanjiru bi trebalo da se nađu: sveža riba, integralne žitarice kao što su ječam, raž i ovas, mahunarke, pečurake, razne bobice i ostalo voće po želji. Između ostalog, od povrća bi češće trebalo uzimati i kupus, brokoli, spanać, karfiol, zelenu salatu, kao i šargarepu i cveklu. Preporučuje se i jedenje divljači pre svega srnetine, jer ovo meso ne sadrži holesterol i ima visokohranljivu vrednost zbog prirodne ishrane ovih životinja. Međutim, do nje nije baš tako jednostavno doći, pa su zato jednako dobra zamena za srnetinu junetina ili jagnjetina.

Pohovanu i brzu hranu treba u potpunosti izbaciti, jer sadrže veliku količinu štetnih masti, a ređe treba uzimati belo brašno, testenine i pirinač. Za razliku od mediteranskog jelovnika u kojem je maslinovo ulje glavni izvor masnoće, u ovom slučaju umesto njega za pripremanje hrane treba koristiti ulje repice. Ono je izuzeteno dobro za srce i sadrži dosta omega kiselina.

Veliki broj studija pokazao je mnogobrojne zdravstvene prednosti nordijske dijeta, uz koju svakog meseca možete da izgubite po jedan kilogram. Idealna kombinacija zdravih masti, vlakana i posnih proteina snižava krvni pritisak i nivo lošeg holesterola u krvi. Ona, takođe, smanjuje rizik od pojave nekih vrsta raka, dijabetesa tipa 2, kao i nastanak demencije i Alchajmerove bolesti.

PRIMER JELOVNIKA

DORUČAK

Po izboru: ovsena kaša sa bananama, borovnicama i malinama ili jogurt sa banamama i borovnicama.

RUČAK

Po izboru: riba pečena u rerni, prelivena sosom od grčkog jogurta, belog luka i mirođije, ili čorba od krompira sa šargarepom, đumbirom i začinima po izboru.

VEČERA

Tortilja sa pasuljem, paprikom i prokeljom ili manje parče kuvane junetine, uz spanać i krompir.

Izvor: Novosti.rs

Pogledajte još