ZAGRLI MUZIKU: ArtLink festival mladih talenata u Beogradu

Gosti festivala su tubisti iz Austrije: Manuel Mejer i Jakob Venigvajzer i pijanistkinja Alisa Bešević Buslehner, a na programu će biti dela Baha, Lebedjeva, Viliamsa, Gutmana, Baadsvika. Koncert je realizovan u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom.

Manuel Mayer, (1995.) muzičko obrazovanje započeo je 2003. godine. Učio je štajersku harmoniku i trombon, osvajao prve nagrade na austrijskim takmičenjima, ali je 2008. godine ipak odlučio da uči tubu, u klasi Peter Vierbaha. Sa novim instrumentom 2009. godine takođe je osvojio 1. nagradu na republičkom i saveznom takmičenju "Prima la Musica". Studije tube započinje 2010. godine na Privatuniversität Wien (Beč), u klasi Paula Halvaksa. Kao solista, ali i sa ansamblima osvaja više prvih nagrada na austrijskim republičkim i saveznim takmičenjima, sa specijalnim nagradama i na internacionalnim takmičenjima u Passau (Nemačka) 2010, 2015, kao i u Osaki (Japan) 2015. godine. Od 2013. godine studira na "Anton Bruckner" Privatuniversität u Lincu, u klasi Vilfrieda Brandstotera. Od 2015. godine, studira koncertni fah. Treće mesto na takmičenju „Eurovision Young Musicians“ Austrije osvojio je 2014. godine. Orkestarsku praksa: Junge Philharmonie, Beč, Bundesjugendorchester, Nemačka, Orchester Akademie Ossiach.

Jakob Wenigwieser (1991.) započeo je muzičko obrazovanje sa osam godina. Učio je blok flautu i citru. Za tubu se opredeljuje 2003. godine, u muzičkoj školi Perg, u klasi prof. Helmuta Hakla. Godine 2009. osvojio je prvu nagradu na austrijskom saveznom takmičenju „Prima la musica“ i stupio u kontakt sa profesorom Vilfridom Brandstoterom. Od 2010. godine studira na "Anton Bruckner" Privatuniveristät u Lincu, klasa prof. Brandstotera. Orkestarska praksa: Brucknerorchester Linz (akademsko mesto 2013-2015.),2016. substitut, Brass Band OÖ, Izraelski kamerni orkestar, Omladinski orkestar Gornje Austrije i u više simfonijskih duvačkih orkestara (Perg, Ried, Linz). Docent je na seminarima za mlade muzičare. Posećuje majstorke kurseve renomiranih tubista iz Austrije, Nemačke, Norveške, Škotske, SAD, Australije. Kao solista nastupao je na velikim takmičenjima u Markneukirhenu, koncert na ITEC u Lincu, kao i sa razlicitim duvačkim orkestrima Austrije. Trenutno je na postdiplomskim studijama (koncertni fah) u Lincu.

U nedelju, 9.10.2016, u 11h, na Velikoj sceni Kolarčeve zadužbine, koncert će održati ArtLink mladi virtuozi. Koncert majstor Pavel Doležal iz Češke nastupiće sa ArtLink mladim virtuozima, kamernim ansamblom, koji je deo ArtLink – Socijete Ženeral ciklusa za mlade talente. Pavel Doležal, koncert majstor Kamerate Janaček je i koncert majstor Janaček simfonijskog orkestra, vrlo je angažovan kao kamerni muzičar i solo izvođač. Kao koncert majstor vodio je nekoliko velikih turneja po Evropi, Aziji, Severnoj Americi i Australiji. Od 1998. godine solista je "Kamerate Janaček", a radi i kao pedagog na "Janaček" konzervatorijumu. Program: Bah, Grig, Vijenjavski i Mocart.

U ponedeljak, 10,10.2016, 20h, u sklopu Trećeg međunarodnog ArtLink festivala koncert će održati ArtLink Balkan kvintet i Trio "MAH", u Galeriji Italijanskog instituta za kulturu, Kneza Miloša 50.

ArtLink Balkan kvintet čine mladi muzičari iz zemalja u regionu, pozvani po izboru umetničkog žirija festivala. Kvintet čine: Lucija Mušac (Hrvatska), Srna Majar (BiH), Danilo Bujišić (CG), Volfi Haxhiaj (Albanija) i mentor Uki Ovaskainen (Srbija). Ovi mladi muzičari, nagrađivani na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima, prvi put će se sastati na festivalu i kreirati kamerne ansamble sa kojim će nastupiti u Galeriji Italijanskog instituta za kulturu. Program: Betoven i Šuman.

Trio "MAH" osnovan je oktobra 2014. godine. Nastupao je u galeriji Artget, Galeriji SANU, Kulturnom centru Čukarica, kao i na manifestaciji Umrežavanje umetnika u organizaciji Fakulteta. Trio je osvojio prve nagrade na međunarodnom takmičenju "Davorin Jenko" u Beogradu (2015) i prve nagrade na Takmičenju drvenih duvača i kamerne muzike u Požarevcu. Trio "MAH" čine Ana Radoičić, Hristina Kovačević i Milica Pekmezović. Na ovom koncertu sviraće dela Demaza, Grgina, Ibera, Vivaldija, Debisija, Holsta.
Koncert realizovan u saradnji sa Kulturnim centrom Beograda.

Ulaz na koncerte je slobodan.

Pogledajte još