Patrijarh Kiril uručio Kusturici nagradu

MOSKVA, 21. januara 2010. (Beta) - Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril uručio je u četvrtak nagrade Međunarodnog fonda pravoslavnih naroda za 2009. godinu predsedniku Rusije Dmitriju Medvedevu, režiseru Emiru Kusturici, patrijarhu jermenske pravoslavne crkve Gareginu Drugom i Bogoslovskoj pravoslavnoj akademiji u SAD.

Deseta po redu ceremonija uručivanja te nagrade održana je u hramu hrista Spastitelja u Moskvi. Nagrade se dodeljuju šefovima država, poglavarima pravoslavnih crkava, istaknutim liderima i kulturnim ličnostima za veliki doprinos u jačanju ekonomskih i političkih veza država, formiranih u duhu pravoslavne tradicije, kao i za promociju visokih normi hrišćanskog morala.

Uručujući nagradu Kusturici, patrijarh Kiril je kazao da njegovo stvaralaštvo nije zasnovano na komercijalnoj osnovi, već da on razmislja o čoveku u širem smislu, o njegovoj prirodi, sveukupnosti. Prema rečima ruskog patrijarha, Kusturičino stvaralaštvo doprinosi uzajamnom razumevanju među kulturama. Kusturica je kazao da je izuzetno srećan zbog nagrade, jer ona "podstiče ideju duhovnosti".

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.