Dimenzija površine

„Vagnerovski snažno, nemački precizno i bez humora su bile odlike nemačkog dizajna nekad, danas dizajn u Nemačkoj jeste isti kao bilo gde u svetu, sa mnogo više slobode u izrazu i duhovit koliko treba.“

U Muzeje primenjene umetnosti u četvrtak, 21. januara otvorena je izložba „Dimenzija površine. Komunikacioni dizajn u Nemačkoj“. Izložbu možete pogledati do 12. februara 2010. godine.

Gete institut u Beogradu i MPU svoju dugogodišnju saradnju potvrdili su još jednom ovom izložbom koja daje sistematičan uvid u savremeni dizajn u Nemačkoj (ne više samo nemački dizajn, što su svi koji su radili na ostvarenju ove izložbe veoma naglasili).

Izdizajnirana kao putujuća, ova izložba je realizovana u više gradova (a u planu je da nastavi svoje putovanje svetom). Krajnje neobična, funkcionalna i savremena prezentacija, zasnovana je na specijalnim višenamenskim transportnim kutijama (mobilnim kontejnerima) koji istovremeno služe i kao interaktivni deo postavke izložbe. Publika sama izvlači „površine“ na kojima se nalaze dizajnerski radovi, njih 150, više od 40 dizajnerskih biroa.

Za ovaj projekat, Gete institut i Nemački savet za dizajn angažovali su pet istaknutih nemačkih stručnjaka, iz različitih (osnovnih) područja komunikacionog dizajna: tipografija, grafički dizajn, korporativni dizajn, orijentacioni i upravni sistemi.

U samom projektu i na izložbi autori i organizatori ukazuju na značajno mesto koje komunikacioni dizajn ima u svakodnevnom životu omogućavajući nam da lakše organizujemo i uredimo sopstveno okruženje. Kada je komunikacioni dizajn realizovan inventivno i svrsishodno, vizuelna ravan je potpuno usklađena sa komunikacijskom dimenzijom i tada bez napora, takoreći intuitivno, shvatamo informacije koje su nam namenjene, bez nedoumica smo upućeni u pravom smeru, nalazimo ili prepoznajemo to što tražimo i stižemo kuda smo krenuli u najkraćem roku. Tako su univerzalni značaj komunikacionog dizajna i njegova integrisanost u svakodnevni život, bez obzira na različitosti nacionalnih sredina odredili koncept i formu izložbe "Dimenzija površine – komunikacjoni dizajn u Nemačkoj".

Uvodnu reč na otvaranju izložbe dala je direktorka MPU Ivanka Zorić, o dizajnu u Nemačkoj govorio je Tomas Nagel, dizajner iz Frankfurta, o uspešnoj saradnji ove dve institucije govorila je i direktorka Goethe-Instituta Juta Gerig, a izložbu je zvanično otvorio Volfram Mas, ambasador Savezne Republike Nemačke u Srbiji.

U okviru ovog projekta Gete institut u Beogradu je objavio konkurs za idejno rešenje koncepta internog komunikacionog dizajna u obnovljenom prostoru Gete instituta u Beogradu. Prvu nagradu dobio je Vladimir Perić, a za sve učesnike biće organizovana radionica na ovu temu.

U petak, 22. februara 2010. godine u 18.00 u Goethe-Institutu, Knez Mihailova 50, Tomas Nagel će održati predavanje (sa velikim brojem primera na slajdovima) na temu „Dizajn: seksi ili šala - obezvređivanje pojma dizajna“. Simultani prevod je obezbeđen, ulaz je slobodan. 

Izložbu treba videti, iz nje se može mnogo naučiti, a u suštini uvek se nakako vraćamo na prapočetak dizajna, a to je - ako je nešto praktično, ekonomično i funkcionalno onda je i lepo, a na ovoj izložbi smo videli i kako stvari dobro idu i u drugom smeru, i ostaje nam samo da čestitamo autorima i preporučimo publici ovu odličnu izložbu.

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Marko Risović 

Pogledajte još