SVETSKI DAN PROKUPCA: U petak, 14. oktobra, proslavljamo Dan autohtone srpske sorte grožđa!

U susret ovom danu, udruženje „Žene i vino“, organizovalo je za novinare i vinske stručnjake degustaciju šest etiketa ovog vina, a o istorijatu i značaju prokupca govorili su inicijatori Dana prokupca, Igor Luković, glavni urednik magazina „Vino & Fino“ i Tomislav Ivanović, vinski bloger i urednik sajta vinopedia.rs.

- U Srbiji se, nažalost, još uvek previše piju uvozna vina, na štetu domaćih vina koja su veoma kvalitetna. Takođe, postoji svetski dan svih većih sorti na svetu, ali ne ni jedne srpske. Igor i Tomislav su ove godine inicirali proslavu svetskog Dana prokupca kao prve srpske sorte o kojoj će se čuti u svetu. „Žene i vino“ su imale želju da to podrže, zat što, jeste da mi danas slavimo samo prokupac i pričamo o prokupcu, ali u suštni poenta je da se u celom svetu čuje za Srbiju, za srpska vina, za Srbiju kao vinsku zemlju, kao vinsku destinaciju, Srbiju koja ima istoriju proizvodnje vina i koja ima jednu sortu koja je veoma zanimljiva – rekla je Mirjana Maksimović, predsednica udruženja „Žene i vino“.

Berba prokupca počinje u zadnjoj nedelji septembra ili prvoj nedelji oktobra, a inicijatori su želeli da odaberu datum koji govori o tome kada počinje berba, kao i da ima neku istorijsku konotaciju i da simboliše tradiciju gajenja prokupca na teritoriji Srbije. Tomislav Ivanović nam je otkrio kako je došlo do toga da Dan prokupca bude baš 14. oktobar.

- Obzirom da sam bio u prilici da kopam po arhivima vezano za neke druge istorijske dokumente o istoriji vinarstva i vinogradarstva na teritoriji Srbije i Župe, sasvim slučajno zahvaljujući jednom prijatelju, došao sam u posed dokumenta koji je više računovodstveni dokument. Otpremnica grožđa, kojom je u 19. veku doneto i predato na preradu. I na toj otpremnici je bio datum 14. oktobar.

Sve više vinarija proizvodi prokupac, a i ugostitelji i somelijeri u restoranima su razvili svest da strani turisti, kada dođu u Srbiju, žele da probaju nešto autentično srpsko.

- Stranac, konzument, vinopija, koji dolazi iz Engleske, Španije, Meksika, Mađarske, Bugarske, kada traži vino iz Srbije, on ne traži kaberne, šardone, već traži nešto autentično. Traži prokupac, traži grašac, tamjaniku, smederevku... Danas smo svesni da je prokupac velika sorta koja može da daje vina, za to imamo i materijalne dokaze i vina koja su proizvedena na taj način. Tako da nema nikakvog razloga da se ne odlučimo za nešto što je lokalno i autentično,u odnosu na nešto što je internacionalno i uklopljeno u neki mediokritetski šablon – izjavio je Igor Luković.

Dan prokupca biće obeležen širom Srbije u restoranima uz promotivne cene prokupca i odgovarajući meni. Obeležite ga i vi, odlaskom u neki od restorana ili čašom prokupca kod kuće, a na društvenim mrežama potražite hašteg #ProkupacDay, možda ćete baš tako pronaći još bolju ideju za slavlje.

Autor: Jelena Jovičić

Pogledajte još