LEKARI NAJAVILI EPIDEMIJU: Bolovi u leđima ugrožavaju svetsku ekonomiju

Terapije koštaju ekonomiju milijardu funti godišnje, a kada se toj cifri doda izgubljena zarada, dobija se neverovatnih 12 milijardi funti.

Sa istim problemom se suočavaju i druge zemlje, pre svega razvijene, a lekari najavljuju epidemiju bolova u leđima zbog dugog sedenja ispred računara, televizora i manjka fizičke aktivnosti.

Zanimljivo, ove tegobe se češće dijagnostikuju kod žena i javljaju se u sve mlađim godinama, pokazuju studije u nekoliko zemalja. Prosečna dama prvi put oseti bolove u vratu i leđima sa 28 godina, dok je muškarac bezbrižan do 32. rođendana. Kao glavni okidač tegoba, pripadnici oba pola naveli su podizanje i nošenje tereta, a na drugom mestu je loše držanje tela. Žene pate i zbog kućnih poslova, lošeg dušeka, dok muškarci krivca nalaze i u sportu.

Kako bi se bol izbegao, kiropraktičari savetuju da se, prilikom dizanja tereta, savijamo u kolenima umesto u struku, a dok obavljamo fizički naporan posao, poput kućnog, pravimo pauze i izbegavamo "krivljenje" kičme kad sedimo i stojimo. Torbe bi trebalo nositi na leđima ili preko tela, a cipele ne bi smele da budu previsoke i krute. Za bolove u donjem delu leđa od neprocenjivog značaja je redovno vežbanje, pogotovo istezanje i joga. Akupunktura se više ne nalazi na listi terapija, jer nema dovoljno dokaza da je korisna.

Izvor: Novosti

Pogledajte još