NOVI SAD je Evropska prestonica kulture za 2021. godinu!

Novi Sad večeras je u Briselu proglašen za Evropsku prestonicu kulture za 2021. godinu, objavila je Radio-televizija Vojvodine.

Novosadski tim je svojim projektom za sobom ostavio tim iz Herceg Novog, sa kojim se nadmetao do samog finala, a uz Novi Sad, prestonica kulture 2021. godine biće Temišvar, kao i jedan grad iz Grčke koji će biti proglašen u novembru.

Odluka je doneta nakon posete panela eksperata Novom Sadu i detaljne analize finalne prijave na 112 stranica. U završnoj fazi, danas je održana i “odbrana” kandidature uz višesatno usmeno predstavljanje prijave od strane delegacije, sastavljene od novosadskih umetnika, profesora, urbanista i kustosa, koju su predvodili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Organizacionog odbora za kandidaturu Novog Sada za EPK 2021 Nemanja Milenković.

Mislim da je ovog trenutka puno srce svakog Novosađanina, jer svi mi zajedno činimo Novi Sad onim što jeste, a od sada cela Evropa potvrđuje da smo centar kulture! Mnogo je truda, ideja, kreacija, ličnih impresija skrojenih u umetnička dela, satkano u duh našeg lepog Novog Sada, i konačno je stigla potvrda naše izvanrednosti sa najvišeg nivoa u Evropi. Dobijanje titule Evropske prestonice kulture otvara nova velika vrata za dalji razvoj Novog Sada, ali i cele naše zemlje, i ne samo u oblasti kulture – istakao je Miloš Vučević.

Dodao je da titula potvrđuje da je kultura istinski pokretač pozitivnih promena u društvu koje pored stvaranja nematerijalnih vrednosti imaju i reperkusije na ekonomiju.

Čestitam velikom timu koji je vredno i predano radio na aplikaciji 'Novi Sad 2021', svim Novosađanima koji su posredno učestvovali u tom poslu, i od srca se zahvaljujem kulturnim veleposlenicima koji su nam pružili nesebičnu podršku. Ovo je nagrada za sinergiju, ujedinjenu i zajedničku akciju – istakao je Vučević.

Projekat “Novi Sad 2021” osmišljen je kao platforma za razvoj kulturnih i kreativnih potencijala Grada, koji za cilj ima da osnaži kulturnu vitalnost grada, omogući urbanu regeneraciju, te poboljša internacionalni ugled i turističku ponudu Novog Sada.

Grad Novi Sad će kroz projekat “Novi Sad 2021” razviti svoj lokalni koncept i strategiju održivog razvoja kulturnog sektora, sa težištem na osnaživanju institucija kulture, obnovi kulturnog nasleđa, jačanju kulturne participacije, razvoju kulturnih i kreativnih industrija, decentralizaciji i međusektorskoj saradnji.

Izvor: Fonet/RTV

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.