NOVI SAD je Evropska prestonica kulture za 2021. godinu!

Novi Sad večeras je u Briselu proglašen za Evropsku prestonicu kulture za 2021. godinu, objavila je Radio-televizija Vojvodine.

Novosadski tim je svojim projektom za sobom ostavio tim iz Herceg Novog, sa kojim se nadmetao do samog finala, a uz Novi Sad, prestonica kulture 2021. godine biće Temišvar, kao i jedan grad iz Grčke koji će biti proglašen u novembru.

Odluka je doneta nakon posete panela eksperata Novom Sadu i detaljne analize finalne prijave na 112 stranica. U završnoj fazi, danas je održana i "odbrana" kandidature uz višesatno usmeno predstavljanje prijave od strane delegacije, sastavljene od novosadskih umetnika, profesora, urbanista i kustosa, koju su predvodili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Organizacionog odbora za kandidaturu Novog Sada za EPK 2021 Nemanja Milenković.

- Mislim da je ovog trenutka puno srce svakog Novosađanina, jer svi mi zajedno činimo Novi Sad onim što jeste, a od sada cela Evropa potvrđuje da smo centar kulture! Mnogo je truda, ideja, kreacija, ličnih impresija skrojenih u umetnička dela, satkano u duh našeg lepog Novog Sada, i konačno je stigla potvrda naše izvanrednosti sa najvišeg nivoa u Evropi. Dobijanje titule Evropske prestonice kulture otvara nova velika vrata za dalji razvoj Novog Sada, ali i cele naše zemlje, i ne samo u oblasti kulture - istakao je Miloš Vučević.

Dodao je da titula potvrđuje da je kultura istinski pokretač pozitivnih promena u društvu koje pored stvaranja nematerijalnih vrednosti imaju i reperkusije na ekonomiju.

- Čestitam velikom timu koji je vredno i predano radio na aplikaciji 'Novi Sad 2021', svim Novosađanima koji su posredno učestvovali u tom poslu, i od srca se zahvaljujem kulturnim veleposlenicima koji su nam pružili nesebičnu podršku. Ovo je nagrada za sinergiju, ujedinjenu i zajedničku akciju - istakao je Vučević.

Projekat "Novi Sad 2021" osmišljen je kao platforma za razvoj kulturnih i kreativnih potencijala Grada, koji za cilj ima da osnaži kulturnu vitalnost grada, omogući urbanu regeneraciju, te poboljša internacionalni ugled i turističku ponudu Novog Sada.

Grad Novi Sad će kroz projekat "Novi Sad 2021" razviti svoj lokalni koncept i strategiju održivog razvoja kulturnog sektora, sa težištem na osnaživanju institucija kulture, obnovi kulturnog nasleđa, jačanju kulturne participacije, razvoju kulturnih i kreativnih industrija, decentralizaciji i međusektorskoj saradnji.

Izvor: Fonet/RTV

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.