DESET načina da ublažite zubobolju bez lekova

Pomoć iz kuhinje:

Obloga – ako imaš zubobolju, a na bolnom mestu napravi se i otok, privremeno može pomoći hladna obloga. Nekoliko kockica leda staviti u vrećicu za zamrzavanje, tako upakovano staviti u pamučnu maramicu ili krpu i prisloniti na bolno mesto na obrazu. Od leda će privremeno utrnuti obraz i "umrtviti" bol.

Karanfilić – ovaj mirisni začin može smiriti bol jer sadrži materije koje imaju antibakterijsko i antiseptičko delovanje. Preporučuje se da se kratko prožvaće, ali samo zdravim zubima, jer direktan susret začina i bolnog zuba može izazvati još veće muke. Od karanfilića se može pripremiti i vodica za ispiranje usta, što takođe umiruje zubobolju.

Nana – staviti nekoliko listova osušene nane oko bolnog zuba i držati 10-15 minuta. Ispljunuti sadržaj i ponoviti ovaj postupak više puta tokom dana. Ona će umiriti bol, a istovremeno će izvući apsces na površinu. Od nje se takođe može pripremiti vodica. Kada se ohladi, može se piti, i svaki gutljaj zadržati koju sekundu duže u ustima, da se dobro "zalije" bolno mesto.

Lekovito bilje
– u lečenju zubobolje mogu pomoći i ohlađene vodice za ispiranje usta od bokvice ili žalfije. Odlično dejstvo protiv upale imaju i petrovac i kamilica, i takođe mogu pomoći kod zubobolje. Koriste se i kao vodice za ispiranje usta. Sveža kamilica je u ovom slučaju delotvornija od sušene.

Alkohol – poznati domaći lek. Malo žestokog pića, kao što su votka, šljivovica i slično sipati na komadić vate ili gaze i stavi na bolestan zub ili na desni. Može pomoći i ako se gutljaj alkohola malo zadrži u ustima, pa ispljune. To bi trebalo da umanji bol i splasne otok ako se pojavio.

Beli luk – češanj belog luka s malo soli stavi na oboleli zub. To bi trebalo da pomogne, jer beli luk sadrži materiju koja je poznata kao prirodni antibiotik (alicin), i uništava bakterije. Može se koristiti i spolja, odnosno može se umotati u gazu i staviti u uho na strani gde se nalazi bolan zub.

Luk – bogat je eteričnim uljima koja pozitvno utiču na zdravlje. Za zubobolju se preporučuje da se sitno naseckani luk stavi u papirnu maramicu, i da se dodatno prstima još malo izgnječi da pusti sok. Ovako pripremljen oblog drži nekoliko minuta na bolnom mestu na obrazu.

Krastavac – narezati sveži krastavac na deblje kriške i stavite ih na i oko bolesnog zuba. Vrlo brzo će se osetiti umirujući efekat.

So – predstavlja brzo i praktično rešenje protiv bolova. U malo tople vode razmutiti kašičicu soli i time dobro isprati zub dva minuta, pa ispljunuti. Napomena: Tečnost se ne sme progutati, jer je previše slana za organizam.

Masaža – kockicom leda lagano masirati pregib između palca i kažiprsta na ruci, oko pet minuta. Upravo tu se nalaze završeci živaca povezani s centrom za bol u mozgu, koji kontrolišu stepen boli u rukama u glavi. Trljanje ledom blokira te centre i u 90 odsto slučajeva pomaže u rešavanju problema zubobolje.

Izvor: 24sata.hr

Pogledajte još