ŠOKANTNE TVRDNJE SRPSKOG SEKSOLOGA: Seks između oca i punoletne ćerke je normalan ako nema prisile

Poteklih dana Srbiju je potresla vest o porodičnom zlostavljanju, u kojem je Arijeton K. (20) iz Kostolca osumnjičen da je silovao maloletnu sestru L. K. (13) u porodičnoj kući. Devojčica se porodila pre nekoliko meseci i rodila dete, čiji je otac njen brat. Ovaj stravični događaj samo je jedan od slučajeva u Srbiji koji nas je motivisao da temu incesta pažljivije razradimo. Ono na šta smo naišli nije nimalo zanemarljivo. Ni zakon koji za dobrovoljne incestuozne odnose nema nikakvu kaznu, a ni mišljenje stručnjaka koji ovakve odnose smatra normalnim, naravno, ako su na dobrovoljnoj bazi.

Seksolog Savo Bojović smatra da je, sa jedne strane, incest prirodna pojava koja se javlja kada ljudi imaju promene u ponašanju, tačnije poremećaje, dok, sa druge strane, dobrovoljno strupanje srodnika u seksualne odnose smatra normalnim.

Uglavnom su to u pitanju neke osobe patoloških poremećaja, i takvo ponašanje vrlo je neprijatno za celu porodicu – smatra Bojović, koji dodaje da smo mi nekada bili partijarhalno društvo, isto tako vaspitavani, radovali smo se deci, i niko se nije žalio.
Međutim, sada je sve drugačije.

Kada su u pitanju silovanja i nasilni seksualni odnosi, u pitanju je patologija, koja treba da se leči – kaže Bojović.

Međutim, Bojović ne smatra da bi neka zakonska kazna smanjila broj incesta, jer se, prema njegovom mišljenju problem samo može lečenjem rešiti. Takođe, poznati srpski seksolog smatra da su svi odnosi na dobrovoljnoj bazi normalni, makar bili i između najbližih srodnika.

Što se mene tiče, sve što je nenasilno je normalno. Ukoliko neko stupa u seksualne odnose dobrovoljno, makar to bili i otac i ćerka normalno je. Nikada ne znate zašto je to tako, možda na taj način pomažu jedno drugom – rekao je Bojović.

Naime, prema članu 197 krivičnog zakonika Republike Srbije, incest kao krivično delo postoji samo ukoliko je došlo do polnog odnosa između punoletnog i maloletnog srodnika, ili ako je u pitanju silovanje, što potpada pod potpuno drugi član krivičnog zakonika.

U zakonu piše: Punoletno lice koje izvrši obljubu ili sa njom izjednačen čin sa maloletnim srodnikom po krvi u pravoj liniji, ili sa maloletnim bratom ili sestrom, kazniće se zatvorom do tri godine. Međutim, ukoliko su srodnici punoletni, imaju seksualne odnose dobrovoljno, kazna ne postoji.

Izvor: Telegraf.rs

Pogledajte još