VLADA ERA PREBRZIH PROMENA: Mladi sve više pate od anksioznosti

U Istraživanju zdravlja stanovništva Srbije utvrđeno je da 4,1 odsto stanovnika pokazuje simptome depresije, a SZO procenjuje da u zemljama Evrope svaki 15. stanovnik ima simptome depresije.

Osobe sa mentalnim problemima i dalje prati stigmatizacija, nisu uključeni u društveni život, a u okviru antistigma kampanje "Sve naše tajne", predstavljeno je istraživanje "Čega se mladi u Beogradu stide", Centra za edukaciju istraživanje i razvoj. Ispostavilo se da su im svima tajne gotovo iste - osećaj stida, problemi sa samopouzdanjem, anksioznost, kontrola sopstvenih emocija, problematični porodični odnosi.

Psiholog Danijel Mešković kaže da u psihijatrijskim ustanovama postoje odeljenja za adolescente, ali da mladi imaju strah da se jave za pomoć, kao i da su lekari u zdravstvenom sistemu preopterećeni tako da imaju ograničeno vreme za svakog pacijenta.

- Naše ustanove nemaju pristup naklonjen mladima. Pokušaj da se naprave savetovališta na nivou domova zdravlja se ponovo vraćaju. Međutim, ljudi koji rade u savetovalištima, psiholozi, pedijatri, ginekolozi, čini mi se da su nedovoljno obučeni - kaže Mešković.

Mentalni problemi su svetski fenomen. Mnoga istraživanja su pokazala da se najmanje mentalnih problema javljaju u onim zajednicama gde postoji dobra društvena povezanost, gde postoji mreža psihološke podrške.

- Danas možemo videti društvo koje sedi u kafiću i svi gledaju u mobilne telefone - kaže Mešković, i dodaje da raste broj osoba sa poremećajem ličnosti, jer smo u eri prebrzih promena, previše dešavanja, previše informacija.

Izvor: Novosti

Pogledajte još