JAHTE, AUTOMOBILI, HUMANITARNI RAD: Evo na šta Novak, Federer i Nadal troše milione!

Novak Đoković – najbolji teniser i sportista planete – nedavno je postao prvi igrač u istoriji 'belog' sporta koji je samo od nagrada sa turnira zaradio preko 100.000.000 dolara.

Vođene neverovatnom količinom novca koja je prisutna u sportu, ovoga puta generalno u tenisu, kolege sa portala 'tennisworldusa.org' bavile su se temom na šta najbolji igrači planete troše svoju zaradu.

Kako navode, iako nagradni fondovi na Grend slem turnirima premašuju šest/sedam miliona dolara, a ni iznosi nagrada na Mastersima svakako nisu zanemarvljivi, glavni izvori prihoda za one najbolje u svojoj profesiji dolaze i unosnih sponzorskih ugovora.

I dok većina taj novac troši kako bi uživala u luksuzu i lagodnom životu, nije mali ni broj onih koji pomažu najugroženijima kroz svoje fondacije, ali i razne druge oblike humanitarnog rada.

istovremeno, ulažu u poslove sa vodećim ljudima iz sveta biznisa, često se odlučujući za poslovne sfere 'budućnosti'.

Takođe, da je tenis i dalje sport onih imućnijih govori i istraživanje uglednog magazina 'Forbes' – prema kojoj su primanja prosečnog posetioca US Opena na godišnjem nivou 161.000 dolara.

Novak Đoković


.Novak je od 2014. do 2015. godine samo od nagrada inkasirao 17.200.000 dolara, odnosno 31.000.000 kada su u pitanju ugovori sa sponzorima. Poseduje lanac kafića i restorana "Novak Cafe & Restaurant" u Srbiji kao i firmu "Family Sport", koja je specijalizovana za humanitarni rad i postoji od 2005. godine.

"Fondacija Novak Đoković", osnovana 2007, brine se o ranom razvoju i obrazovanju dece u Srbiji, Novak često organizuje donatorske večeri sa najuticajnijim ljudima sveta, a, kako se navodi, samo 2014. donirao je 750.000 dolara, nagradu za osvajanje Mastersa u Rimu, kada su Srbiju pogodile razorne poplave.

Na kraju, dodaje se da svetski broj jedan voli sportske automobile, kao i da je 2009. godine izdvojio 2.500.000 miliona dolara za luksuznu jahtu.

Rodžer Federer



Legendarni Švajcarac najplaćeniji je teniser sveta, ali isključivo zahvaljujući ugovorima koje ima sa, između ostalih, 'Najkijem', kompanijom 'Gillete' i čuvenim proizvođačem satova 'Rolex'. Od 2014. do 2015. godine od tenisa je inkasirao 'samo 9.000.000 dolara, ali su mu zato spomenuti ugovori doneli 67 miliona dolara.

Bivši prvi igrač planete izdvojio je 10.000.000 dolara kako bi napravio kuću na jezeru Cirih u rodnoj zemlji, a poseduje i penthaus u seocetu Valbela na Alpima, kao i luksuzni apartman u Dubaiju – gde najčešće trenira.

Poput Novaka, i Rodžer ima svoju fondaciju, koja za primarni cilj ima izbavljanje dece iz šest zemalja iz južne Afrike iz siromaštva, a trudi se i da svaki put donira značajnu sumu novca kada se dogodi neka od katastrofa širom sveta.

Rafael Nadal



Iako su mu poslednjih nekoliko godina karijere obeležile povrede, zbog kojih je doživeo veliki igrački pad, ali i zaradio 'samo' 4.500.000 dolara od nagrada na turnirima, sponzori i dalje 'veruju' Rafaelu Nadalu, pa je samo od 2014. do 2015. godine zaradio 28.000.000 van tenisa.

'Bik sa Maljorke' poseduje luksuznu vilu u Porto Kristu, na rodnom ostrvu, kao i vilu u Dominikanskoj Republici.

I on takođe ima fondaciju, osnovanu 2007. godine, koja se zalaže sa ravnopravan odnos prema deci sveta, kao i pružanje finansijske pomoći onima koji žive u najtežim uslovima. Takođe, Nadal se bori i za očuvanje životne sredine.

Izvor: b92.net

Pogledajte još