Skupština da se izjasni o zakonu o saobraćaju

BEOGRAD, 22. januara 2010. (Beta) - Ustavni sud zatražio je od Skupštine Srbije da se u roku od 45 dana izjasni o inicijativi za ocenu ustavnosti više odredbi Zakona o bezbednosti saobraćaja.

Osporene su odredbe koje predviđaju da policija može da zadrži do 24 časa vozača koji je zatečen u prekršaju i koji i dalje namerava da krši propise. Taj član zakona predviđa da policajac vozaču u tom slučaju može privremeno oduzeti putnu ili drugu ispravu za prelazak državne granice.

Pred Ustavnim sudom osporen je i član po kome policajac može, vozaču koji osim srpske poseduje i inostranu vozačku dozvolu, na licu mesta da oduzme inostranu vozačku dozvolu.

U Zakonu o bezbednosti saobraćaja, koji se primenjuje od decembra prošle godine, osporena je i odredba po kojoj vozač i putnici prilikom kontrole ne smeju da napuste vozilo osim ako im policijski službenik to ne dozvoli, kao i kazna od 5.000 dinara predviđena za taj prekršaj. Skupština bi trebalo da se izjasni i odredbi po kojoj vozila starija od 15 godina moraju na tehnički pregled na svakih šsest meseci.

Pogledajte još