Španija počela konsultacije o kandidaturi Srbije

BRISEL, 22.januara 2010.(Beta) - Špansko predsedništvo Evropske unije pokrenulo je konsultacije sa zemljama članicama EU oko novih koraka vezanih za kandidaturu Srbije za članstvo, ali šefovi diplomatija Unije u ponedeljak o tome još neće raspravljati.

Članice EU su preko svojih stalnih diplomatskih predstavnika početkom januara zvanično upoznate sa zahtevom Beograda za dobijanje statusa kandidata za članstvo u Uniji.

To su u petak izjavili zvaničnici Saveta ministara EU koji su istakli da će o sveukupnim odnosima Srbije i Unije biti reči u ministarskom političkom dijalogu čelnika EU i srpskog ministra inostranih poslova Vuka Jeremića, u utorak u Briselu. Sastanku će predsedavati šef španske diplomatije Migel Anhel Moratinos, a učestvovaće i Oli Ren, komesar za proširenje.

Izvori Saveta ministara EU su podvukli da špansko predsedništvo smatra da je razvoj odnosa sa Srbijom od temeljnog značaja za proces proširivanja Unije, na šta je u više navrata ukazao i šef španske diplomatije Migel Anhel Moratinos.

Pogledajte još