#CHECKIN2016 - dr Ivana Blešić: U edukaciji budućih turizmologa neophodno je stalno praćenje promena na tržištu

Konferenciju će otvoriti Renata Pinžo, pomoćnik ministra - sektor turizam i Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije. U jednom od panela – ambasadori zemalja sa bogatom turističkom ponudom – Crne Gore, Hrvatske, Turske, Brazila, Izraela i Indije govoriće o problemima ove važne privredne grane u nestabilnim vremenima.

Na panelu "Od koga učimo: Edukacija u hotelskoj industriji" učestvovaće i dr Ivana Blešić, vanredni profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu, Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo u Novom Sadu. Od 2014. godine šef je Katedre za Hotelijerstvo.

Sa kakvim znanjem danas izlaze sa fakuteta diplomirani turizmolozi? Da li su spremni da odgovore na izazove tržišta?

- Studijski program Diplomirani turizmolog, na Prirodno-matematičkom fakultetu, Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo u Novom Sadu, sadrži četiri modula: Turizam, Organizator hotelijerske delatnosti, Organizator gastronomske delatnosti i Organizator lovno-turističke delatnosti. Pored teorijskog znanja, studenti stiču brojne praktične veštine koje savladavaju kroz stručnu praksu u hotelima, restoranima, lovištima, uzgajalištima divljači, turističkim agencijama, turističkim organizacijama i ustanovama kulture. Takođe, studenti se na fakultetu obučavaju za rad u vodećem globalnom distributivnom sistemu Amadeus i Micros Fidelio Suite 8, najzastupljenijem softverskom rešenju za upravljanje hotelskim poslovanjem. Na Departmanu se organizuje i akreditovani seminar o poslovanju po principima HACCP sistema, koji studenti redovno pohađaju. Nakon praktičnog iskustva stečenog kroz stručnu praksu i terensku nastavu, kao i savladavanjem navedenih softvera, smatram da su studenti spremni da odgovore na zahteve tržišta.

Šta je po vašem mišljenju još potrebno u edukaciji budućih turizmologa, ako uporedimo na koji način se isti obrazuju na fakultetima u Evropi?

- U edukaciji budućih turizmologa neophodno je stalno praćenje promena na tržištu i uvođenja inovacija u hotelsko poslovanje u cilju prilagođavanja studijskog programa ovim zahtevima, kao i još bolja saradnja fakulteta sa privredom. Takođe, uključivanje studenata u volonterski rad, koji se veoma ceni u inostranstvu, od velike je pomoći za unapređenje organizacionih i praktičnih veština studenata. Studenti Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo već uzimaju učešće u organizaciji brojnih naučnih konferencija sajmova i kulturnih događaja (Exit, Baby Exit, Youth Fair, Serbian fashion week).

Koja su interesovanja studenata vašeg fakulteta? Koje oblasti hotelijerstva i turizma ih generalno interesuju i gde vide sebe u budućnosti?

- U zavisnosti od odabranog modula, studenti su zainteresovani za rad na različitim pozicijama u hotelu kao i u preduzećima i ustanovama čija je delatnost direktno ili indirektno vezana za turizam i ugostiteljstvo.

Koliko su stručne prakse važne za studente turizma?

- Stručne prakse su od ključnog značaja za obrazovanje studenata i razvoj veština neophodnih za rad u turizmu i ugostiteljstvu. U organizaciji Departmana, studenti modula Organizator hotelijerske delatnosti i Organizator gastronomske delatnosti već 15 godina obavljaju stručnu praksu u hotelima visoke kategorije. Do sada su praksu obavljali u: Engleskoj, Dubaiu, Sloveniji, Italiji, Crnoj Gori, na ostrvima Kos i Rodos, kao i u hotelima u Srbiji: na Kopaoniku, Staroj Planini, Zlatiboru, Beogradu, Novom Sadu itd. Studenti modula Turizam praksu obavljaju u turističkim agencijama, turističkim organizacijama, muzejima i galerijama, a studenti modula Organizator lovno-turističke delatnosti u lovištima, uzgajalištima divljači i nacionalnim parkovima.

Kompletan program konferencije i informacije o prijavi možete pronaći na linku www.color.rs/checkin2016

checkin2016

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.