Srbija sama da odluči o ulasku u NATO

MOSKVA, 22. januara 2009. (Beta) - Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je u petak da sama Srbija treba da donese odluku o eventualnom ulasku u NATO.

Na konferenciji za novinare u Moskvi, Lavrov je kazao da Rusija nije promenila odnos prema širenju alijanse, da je uverena da pomeranje njenih granica samo "seje nepoverenje" i da je neadekvatno u savremenom svetu.

Odgovarajući na pitanje novinara o ulasku Srbije u NATO, Lavrov je kazao da Srbija "nema jednostavan odnos" prema alijansi zbog bombardovanja. On je podsetio da je parlament Srbije doneo odluku o vojnoj neutralnosti i dodao da "koliko zna iz razgovora sa srpskim prijateljima, i većina građana Srbije ima takav stav".

Kada je reč o Kosovu, Lavrov je rekao da je "uz postojanje dobre volje moguće obnoviti pregovore". "Generalni sekretar UN treba da se rukovodi odlukama Saveta bezbednosti, a osnovno rešenje za Kosovo je rezolucija 1244. Važno je da pokrovitelji Prištine njoj ne zabranjuju, već da je podstaknu na normalne pregovore", kazao je šef ruske diplomatije.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.