Nemačka i Francuska primer zemljama Balkana

BEOGRAD, 22. januara 2010. (Beta) - Francuska i Nemačka su zahvaljujući političkoj volji uspele da se pomire posle Drugog svetskog rata, što bi moglo da predstavlja primer zemljama Zapadnog Balkana, ocenili su u petak u Beogradu ambasadori dve zemlje Žan Fransoa Teral i Volfram Jozef Mas.

"Pomirenje i prijateljstvo Francuske i Nemačke bilo je od samog početka politički korak... Ali je to progresivno postala orijentacija dva naroda. Pošto je, nažalost, i u ovom regionu bilo sukoba, vi možete sami da napravite poređenje", rekao je Teral.

Ambasadori Francuske i Nemačke u petal su u Beogradu uručili rektoru Beogradskog univerziteta Branku Kovačeviću i dekanima Filozofskog i Filološkog fakulteta i Fakulteta političkih nauka nemačko-francuski udžbenik istorije.

Udžbenik se bavi istorijom nemačko-francuskih odnosa i celokupnom istorijom obe nacije, Evrope i sveta. O njegovom značaju govori i podatak da mladi Francuzi i Nemci iz ovog udžbenika uče o Prvom i Drugom svetskom ratu i političkom razvoju svojih zemalja, s ciljem da se istorija osim iz svog, sagleda i iz ugla onog drugog.

Pogledajte još