OBRATITE PAŽNJU: Najbolji i najgori šećeri za pre i posle treninga

Dobre vesti: šećer nam je potreban, pogotovo ako ste aktivni.

Ali, bilo da aktivno trenirate ili ne, sa šećerom treba biti oprezan, jer telo na različite načine prerađuje različite vrste šećera. Evo koje vrste šećera treba jesti pre, a koje posle treninga.

Glukoza – nalazi se u voću, pastama i hlebu. Ona je najjednostavnija vrsta šećera i njega telo najefikasnije razražuje, ide pravo u krvotok i zbog toga je najbolja opcija pre treninga.

Fruktoza
– još jedan monosaharid kao i glukoza, koji se nalazi u voću, voćnim sokovima, medu i povrću. Jetra ga sprečava da odmah ode u krvotok, pa tako višak može direktno da utiče na gojenje. Kako bi izbegli ovo, držite se na dve čaše voća dvevno i smanjite količine sokova koje konzumirate. Najbolja opcija, pre treninga.

Saharoza – ovaj disaharid potiče od biljaka poput šećerne trske, a što se tiče hrane, najviše ga ima u kolačima. Preporučuje se unošenje ovog šećera nakon treninga, jer se on deli na jednake delove glukoze i fruktoze, ulazi u krvotok gde protein dalje šalje glukozu u mišićne ćelije za dobijanje energije.

Maltoza – nema ga često u hrani, ali se često koristi za proizvodnju piva. Isto se ne preporučuje konzumiranje pre treninga.

Laktoza – nalazi se u mleku i mlečnim proizvodima. Mnogi ljudi nisu tolerabntni na laktozu pa se njima, ali i onima koji jesu za svaki slučaj, ne preporučuje konzumiranje pre treninga.

Svaki od ovih šećera na različite načine da proizvodi energiju u mišićima. Kako biste napumpali više šećera u mišiće možete da koristite dva ili tri različita istovremeno, umesto samo jednog.

Nauka podržava ovu tvrdnju, pokazujući u raznim studijama da telo brže oksidira glukozu i fruktozu ako ih jedete zajedno. Jedna užina može da se sastoji zajedno od kokica, banana i jabuka.

Izvor: B92

Pogledajte još