SEZONA GRIPA: Većina vitamina je beskorisna, neki čak i štetni

Kako prenosi iflscience najnovije rezultate naučnih studija, vitamini koje unosimo svakako mogu da pomognu stanju našeg organizma, ali ne treba da preterujemo.

Neki vitamini mogu da budu i štetni za orgnizam pogotovu ako se unose u prevelikim količinama.

Multivitamin - bolje jedite raznovrsno

Godinama, lekari kažu da ako unosimo puno vitamina A, imaćemo bolji vid. Sa vitaminom C, jačamo imuni sistem. Ali prema poslednjim studijama, multivitamin može da bude nepotreban ukoliko se hranite zdravo i raznovrsno. Ta studija je čak pokazala da prekomerno uzimanje suplemenata sa desetine vitamina u sebi može biti štetno za zdavlje na duže staze.

Vitamin D - teško ga je naći u hrani

Uzimanje vitamina D može da bude korisno za vas, pošto se veoma teško unosi u dovoljnim količinama samo konzumiranjem hrane. Dobar je za zdravlje kostiju, pošto pomaže organizmu da upotrebi uneseni kalcijum, kažu naučne studije. Naravno, i ovog vitamina nikako ne unositi previše.

Antioksidansi - u velikim količinama štetni

Nepotreban dodatak, pogotovu ako već jedete dosta voća. Najnovija studija je pokazala da prekomeran unos suplemenata sa antioskidansima može biti štetan za vaš organizam, tako da budite pažljivi.

Vitamin C - nema dokaza da pomaže kod prehlade

Za sada nije napravljena ni jedna relevantna studija koja jasno pokazuje da unošenje velike količine vitamina C može da vam pomogne da se izborite lakše sa prehladom. Kako naučnici tvrde, unošenje prekomerne količine ovog vitamina može da izazove kamen u bubregu, a dovoljnom vam je da pojedete jednu papriku dnevno, i već ste uneli dovoljnu količinu.

Probiotici - preskočite, nauka ih i dalje ne razume

Probiotici su još jedan proizvod od kojih se okoristila farmaceutska industrija, ali to nije imalo previše efekta na zdravlje čoveka. Nekada deluju, nekada ne. Nauka još nije sigurna kako oni fukcionišu, tako da je bolje da popijete čašu jogurta umesto skupe pilule.

Vitamin E - preskočite, pojedite malo spanaća

Preveliki unos vitamina E je povezan sa rakom, pokazuju najnovije studije. Sasvim dovoljno za vaše dnevne potrebe može da bude i salata sa spanaćem, ili bilo kojom izrazito zelenom povrćkom, kažu studije.

Izvor: N1

Pogledajte još