NAUČNICI TVRDE: Vesela žena - zdrav muž!

Odavno su naučnici ustanovili da srećni pojedinci duže žive, a studija Univerziteta u Mičigenu pokazuje da je za zdravlje pojedinca važna i sreća drugih u njihovom okruženju. I to ne bilo koga, već bračnog partnera.

Studija sprovedena na 2.000 parova pokazala je da što je žena veselija, muž će biti zdraviji, čak i kada on sam nije preterano radostan. Isto važi i u obrnutom slučaju. Takođe, mrzovoljan partner negativno utiče na zdravlje.

U istraživanju su učestvovali ljudi stariji od 50 godina koji su odgovarali na pitanja koliko su zadovoljni životom, kao i da li boluju od dijabetesa i drugih hroničnih bolesti, koliko često vežbaju i da li im je lako da obavljaju svakodnevne zadatke. Ispitanici sa srećnim supružnicima bili su zdraviji i češće su vežbali. Naučnici ovu pojavu objašnjavaju time da su srećni supružnici pažljiviji i imaju energije da motivišu partnera da se brine o sebi. S druge strane, negativna atmosfera u domu povećava verovatnoću konzumiranja alkohola, cigareta i nezdrave hrane.

Izvor: Novosti

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.