Referendum neće biti protiv Dejtonskog sporazuma

BEOGRAD, 22. januara 2010. (Beta) - Premijer Republike Srpske (RS)Milorad Dodik izjavio je u petak u Beogradu da se građani RS na referendumu neće izjašnjavati o otcepljenju tog entiteta od Bosne i Hercegovine, već o podršci Dejtonskom sporazumu.

"Republika Srpska je sve vreme bila garant Dejtonskog sporazuma, dok su visoki međunarodni predstavnici radili na ukidanju RS što je suprotno tom sporazumu", rekao je Dodik novinarima u Privrednoj komori Srbije gde mu je dodeljena Zlatna plaketa Kluba privrednih novinara zbog ekonomskih rezultata Vlade SR.

Dodik je naglasio da bi referendum o izjašnjavanju građana RS o podršci Dejtonskom sporazumu mogao da se raspiše polovinom februara, ako do tada bude usvojen zakon o referendumu.

"Očekujemo da će Bošnjaci iskoristi pravo veta u Skupštini i blokirati donošenje tog zakona, posle čega će biti zatražneo mišljenje Ustavnog suda", rekao je Dodik, dodajući da bi u tom slučaju referendum mogao da se raspiše nakasnije za mesec i po.

Povodom izjave odlazećeg hrvatskog predsednika Stjepana Mesića o slanju vojske na granicu sa RS ako bude raspisan referendum, Dodik je rekao da je očigledno da su o tome postajali operatvni planovi hrvatskog državnog vrha, ali da je sada važniji stav novog predsednika Ive Josipovića koji isključuje takvu mogućnost.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.