LEKOVITA PRIRODA: Salep - savršen za hladne dane

I to isključivo krtole, koje poseduje u paru. Obilato se koriste u tradicionalnoj medicini islamskih naroda, a u našem području najviše u Makedoniji i južnim delovima Srbije. Sadrže 50 odsto lako rastvorljive sluzi u vodi, belančevine, celulozu, skrob, masne materije, minerale, šećer.

Salep se koristi kao lek protiv katara i dijareje kod dece. Od krtola se priprema i napitak, tako što se korenje nekoliko biljaka kuva oko 30 minuta u 500 ml mleka ili vode, a zatim se napitak zasladi medom i začini đumbirom, cimetom ili sličnim začinom. Ovako spremljen je hranljiva i ukusna poslastica, koja krepi i jača organizam, deluje kao afrodizijak. Fini napitak su u Evropu doneli Turci, a idealan je za hladne zimske dane.

Krtole se vade u vreme cvetanja biljke i nekoliko nedelja posle. Biraju se mlađi, svetliji i čvršći izdanci, koji su inače vrlo tvrdi, hrapavi ili glatki, tamno žute boje, sluzavog i bljutavog ukusa. Nakon vađenja, mlada krtola se prvo očisti, dobro opere, a zatim oljušti. Potom se potopi u ključalu vodu i drži tri do pet minuta kako bi se aktivirali enzimi koji smanjuju gorčinu i neprijatan miris. Zatim se niže na kanap i suši na toplom vazduhu ili u toplom zatvorenom prostoru.

S obzirom na to da spada u tipične sluzne biljne lekovite sirovine, u apotekama ih koriste za spravljanje "salepove sluzi", koja može da se napravi i kod kuće. Ta sluz oblaže sluzokožu digestivnog trakta stvarajući film koji sprečava i ublažava upale. Takođe, smiruje suv i nadražajan kašalj, delotvorna je za upaljene desni, sluzokožu usta i ždrela, a kao obloga leči čireve i otoke.

Međutim, zbog nekontrolisanog ubiranja salepa, u mnogim zemljama je zaštićena vrsta. Grčka, Rumunija, Rusija i Iran prednjače u izvozu izuzetno cenjenih krtola.

SLUZ PROTIV DIJAREJE

Salepova sluz se pravi tako što se 2 grama zdrobljenih, osušenih krtola potopi u 2 ml čistog alkohola, sipa u staklenu flašu i dobro promeša. Potom se sipa 20 ml ključale vode i ponovo jako promućka, sve dok se smrvljene krtole u potpunosti ne rastope. Zatim se u flašu sipa još 176 ml kipuće vode, da bi se dobilo 200 g sluzi.

Ovaj preparat bi trebalo brzo upotrebiti jer je podložan kvarenju. Izuzetno je efikasno sredstvo kod dijareje, kada se uzima 3 do 5 puta dnevno po jedna kašičica. Kod upala ili nadraženosti želuca se uzima kašičica tri puta dnevno.

Izvor: Novosti

Pogledajte još