DA LI STE ZNALI: 4 čudna načina kako pomeranje sata može da utiče na vaš život

Lekari su otkrili da pomeranje sata doista može uticati na čovekovo zdravlje i to na različite načine.

1. Povećava se rizik od stradanja u saobraćajnim nesrećama.

Istraživanje sprovedeno u Teksasu na "A&M" Univerzitetu pokazalo je da u prvoj nedelji nakon prelaska na zimsko računanje vremena broj saobraćajnih nesreća raste za 7 odsto, a broj nesreća koje se događaju u jutarnjim satima je u porastu za čak 14 posto.

2. Smanjuje se mogućnost da ćete doživeti srčani udar.

Studija sprovedena 2014. godine na više od 42 hiljade osoba pokazala je pad broja srčanih udara od 21 odsto u nedelji nakon pomeranja sata. Zanimljivo, rizik od iste bolesti raste za 24 odsto kod prelaska na letno računanje vremena.

3. Moglo bi vam se popraviti raspoloženje.

Iako su kratki zimski dani povezani sa porastom broja obolelih od depresije, lekari tvrde da je izloženost prvim jutarnjim zracima sunca najbolje što se može dogoditi za vaše raspoloženje. Pomeranje sata većini će omogućiti da zoru dočekaju na nogama i naterati ih na izlaganje jutarnjem suncu.

4. Kvalitet sna može da se uništi.

Unatoč činjenici da biste u noći sa subote na nedelju trebali dobiti sat vremena odmora više, istraživanja pokazuju da većina ljudi, svesni promjne, idu na spavanje kasnije. Obično je potrebno neko vreme za prilagođavanje, a ovaj efekt najgore pogađa jutarnje tipove osoba.

Izvor: b92.net

Pogledajte još