Apstraktna umetnost

Tačno pre 50 godina Vilijam De Kunig je u "Beleškama o umetnosti" rekao: "Sve što vidim, doživljavam kao oblik "raspoloženje"... U očima posmatrača ove stvari postaju ideje ili emocije." O apstraktnoj umetnosti je rečeno verovatno sve, o apstraktnoj umetnosti, neverovatno, ali kao da ništa nije rečeno, izgleda da ima i vremena i prostora za uvek nova i nova tumačenja i to je jedna od večitih vrednosti i apstraktne i umetnosti uopšte.

Izložbu su otvorili akademik Dinko Davidov, direktor Galerije SANU, akademik Nikola Hajdin, predsednik SANU, Alesandro Merola, italijanski ambasador u Beogradu, akademik Nikša Stipčević i Renato Mirako, kustos izložbe, koji su, kao vrsni poznavaoci umetnosti, ljudi od pera i reči, poručili da je  apstraktna umetnost dobar i pravi primer kako kultura povezuje i spaja narode, jer je njen jezik univerzalan, sličnosti i paralele između umetnika iz raznih delova sveta su očigledne, ali nikako u smislu podražavanja, već kao htenje i potreba stvaralaca za proširivanjem vidika, razmišljanja i ideja. 

I sami govornici su dali svoj prilog ideji vodilji postavljanja izložbe, krećući se od akademske ozbiljnosti do skoro šaljivih tonova u tumačenju apstrakcije. Govorila su se dva jezika uz prevod, srpski i italijanski, neki govori ili delovi na oba jezika, što je prouzrokovalo  divljenje ili izvinjavanje za neznanje onog drugog jezika, a što je u publici izazvalo opšte odobravanje. Jedan od dobrih načina približavanja dvaju naroda i dveju kultura. 

Naravno, nije ni to sve. SANU će uzvratiti gostovanje italijanskih apstraktnih umetnika izložbom srpskih modernih umetnika u Italiji i time zaokružiti ovu finu saradnju na obostrano zadovoljstvo.

Iskreno se nadam da će ova izložba biti posećena u onoj meri koliko je i interesantna i značajna. U tom smislu je preporučujem beogradskoj publici, i mlađoj i starijoj, i ljubiteljima i poštovaocima apstraktne umetnosti, ali i onima koji to možda i nisu... Verujem da će doživeti izložbu kao nov podsticaj stvaranju pozitivnih ideja, emocija i osećanja za umetnost.

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Marko Risović

Pogledajte još