Tadić razgovarao sa Ban Ki Munom

BEOGRAD/NJUJORK, 22. januara 2010. (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u petak uveče da je plan o integraciji severnog Kosova u kosovske institucije, o kojoj je govorio šef Međunarodne civilne kancelarije na Kosovu Piter Fejt, apsolutno neprihvatljiv za Srbiju.

Tadić je, uoči sednice Saveta bezbednosti UN, rekao RTS-u da je jedan od razloga zbog kojeg učestvuje na sednici Saveta bezbednosti poslednje istupanje Pitera Fejta. "Kancelarija visokog predstavnika, ni sam Piter Fejt, ne rade unutar mandata Ujedinjenih nacija, niti je plan Martija Ahtisarija plan koji je Savet bezbednosti potvrdio, niti doneo na svojim zasedanjima", rekao je Tadić.

"Jedino ono što su prihvatile UN može biti delotvorno na Kosovu i Metohiji, a plan o nekakvoj integraciji i reintegraciji severnog Kosova u takozvanu državu Kosova je apsolutno za Srbiju neprihvatljiv i siguran sam da neće biti realnost ni u narednom periodu niti ikada u budućnosti", rekao je Tadić.

On je kazao da je tome razgovarao sa Ban Ki Munom, kao i o tome da Srbija prihvata da Kosovo pod oznakom UNMIK-a nastupa u svim regionalnim forumima.

Pogledajte još