Tadić: Plan za severno Kosovo opasna provokacija

UJEDINJENE NACIJE, 22. januara 2010. (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić je u petak oštro osudio plan "konačnog rešenja" za severni deo Kosova koji je predložizla Međunarodna civilna kancelarija, ocenivši ga kao "nepotrebnu i opasnu provokaciju" koja ugrožava ionako krhku stabilnost Kosova.

"Prištinsko 'konačno rešenje' za sever Kosova neće doneti ništa dobro za one koji žive tamo. To će samo zadovoljiti ekstremiste koji žele da sve što se događa na Kosovu bude viđeno kroz iskrivljenu prizmu nelegalnog proglašenja nezavisnosti", rekao je on.

Zahvalivši članicama UN koje nisu priznale nezavisnost Kosova, Tadić je podsetio da je to pitanje sada pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu i da Srbija veruje da je dijalog najefikasniji način za postizanje jedinog trajnog i održivog rešenja prihvatljivog za sve strane. "Verujem da 2010. može biti godina rešenja", rekao je Tadić i ocenio da bi ove godine moglo da bude rešeno pitanje statusa na način koji doprinosi unapređenje regionalnih prioriteta poput članstva u Evropskoj uniji.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.