Tadić u UN oštro osudio Mesićevu izjavu o BiH

UJEDINJENE NACIJE, 23. januara 2010. (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić oštro je u petak u Savetu bezbednosti UN osudio izjavu odlazećeg hrvatskog predsednika Stjepana Mesića da bi u slučaju raspisivanja referenduma o odvajanju Repblike Srpske od BiH upotrebio vojsku u bosanskoj Posavini.

"Nema opravdanja za upotrebu sile u BiH, niti u bilo kojoj drugoj zemlji u regionu. Mi kategorički osuđujemo takve provokacije i očekujemo od svih odgovornih država da to isto učine", rekao je Tadić na sednici Saveta bezbednosti posle glavne rasprave o Kosovu.

Tadić je naglasio da Srbija ostaje u potpunosti privržena saradnji sa Hrvatskom i svim članicama UN u rešavanju svih spornih bilateralnih i regionalnih pitanja. "Kao odgovorna članica međunarodne zajednice, Srbija će nastaviti da u potpunosti podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH i snažno će se protiviti svim pokušajima podele te ili bilo koje druge države članice UN", naglasio je Tadić.

Srpski predsednik naglasio je da će Beograd nastaviti da ohrabruje predstavnike sva tri konstitutivna naroda u BiH da sprovode neophodne reforme, kako bi se ubrzao put BiH ka Evropskoj uniji i da je proces pomirenja imperativ za sve. U tom kontekstu, dodao je da će Srbija u skupštini usvojiti rezoluciju o Srebrenici, koja predstavlja doprinos miru i stabilnosti u regionu.

Pogledajte još