Circo Apocaliptico

Apokalipsa je objava tajanstvenih dešavanja; ona je proročanstvo onoga što će se dogoditi; ona je vizija prepuna prizora, brojeva neobičnih i nerazumljivih sadržaja...  Circo znači i krug i kao savršeni oblik simbolizuje ličnost ili njenu težnju ka celovitosti. 

"Circo Apocaliptico" izložba Predraga Damjanovića otvorena je u Blok galeriji, Jurija Gagarina 221, na Novom Beogradu, u petak, 22. januara i možete je pogledati do 3. februara 2010. godine. 

Po hladnom vremenu, koje se odužilo i svi već sve nestrpljivije očekujemo kad će  nam granuti proleće, a samo četiri dana posle velike zajedničke izložbe „Mladi majmuni“ u Francuskom kulturnom centru, samo najposvećeniji ljubitelji prave umetnosti odvažili su se da dođu na otvaranje. Za druge (ko god to bio) opravdanja nema, a i mnogo su propustili.

Istina je da je umetnik sve prisutniji na likovnoj sceni pa i u medijima, tako da ga možemo lako pratiti, da učestvuje u referentnim događajima, da ozbiljno prilazi svakom projektu i duboko promišlja umetnost u najširem značenju te reči, ali,... možda sam po tom pitanju staromodan, treba doći na izložbu (pa zašto ne i na otvaranje) bez obzira da li nam je to obaveza i posao ili samo iskreno uživamo u umetnosti.

Koliko je izložba dobra, možda bi kao pokazatelj mogao biti, osim stalne publike i poštovalaca rada ove galerije i onih drugih, to jest prijatelja umetnika, i broj takozvanih "slučajnih prolaznika", koji su se ozbiljno zadržali i pažljivo pogledali izložbu, neka, neka, tako se i stvara nova prava publika.

Malo pića i malo više razgovora o umetnosti ili životu (pa i o životu umetnosti ili umetnosti života), odlična atmosfera činila je da svi budu baš lepo raspoloženi, ne pitajući se da li se to nalazimo u krugu apokalipse ili na mestu gde je predstava na ovu temu vizuelizovana-ispričana pa sad razmislimo šta nam je raditi.

Predrag Damjanović je rođen 1975. godine u Beogradu. Diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, 2005. godine, na odseku slikarstvo i trenutno apsolvent poslediplomskih studija na istom fakultetu. Živi i stvara u Beogradu. A o svom radu kaže:

Koristim fotografije savremenog medijskog izražavanja kao polaznu tačku za svoje radove. Proces odabira je spontan i asocijativan kako u motivima, tako i u sklopovima elemenata u kompoziciji.

Predstava nastaje projekcijom unutrašnjih sadržaja na motiv koji slikam. Scene i likovi imaju smisao kao refleksi onostranih zbivanja i omogućuju uvid u procese nesvesnog. Kompozicije svojim prizorima otkrivaju tragove aktuelnih dešavanja i promena u celokupnoj strukturi ličnosti. Kreativni proces i samospoznaja je ključni motiv mog rada i pristupa.

Umetnik je svoje rekao, a na nama je da to pročitamo, a da pritom imamo neograničenu slobodu i bezbroj mogućnosti da kao u nekoj igri ili, zašto da ne, baš u cirkusu, uživamo u predstavi balansiranja između apokalipse i umetnosti (moram opet: ili apokalipse umetnosti i umetnosti apokalipse). 

Šta god mislio ili osećao, jedno je sigurno: umetnost se nalazi u cirkusu apokalipse isto onoliko koliko se apokalipsa nalazi u krugu umetnosti, bilo to dobro ili zlo ili ni jedno ni drugo.

Peđa se igra, stvarajući usput neka nova neobavezujuća pravila, otvarajući nam veliki broj novih mogućnosti da i mi stanemo na put ka beskonačnosti kraja, a tamo se nalazi samo čista umetnost. Pa ko stigne!

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Mirjana Ristić-Damjanović

Pogledajte još