Devet najčešćih grešaka kod kućnog farbanja kose

1. Farbate se u boju koja je više od dve nijanse svetlija ili tamnija od vaše trenutne boje

Želite li iz tamne boje preći u svetlu, nemojte se farbati kod kuće, već idite kod frizera. To je promena koja iziskuje stručnost i ako je drastičnija, odnosno ako želite, na primer, iz tamno smeđe preći u platinastu plavu, verovatno će trebati nekoliko tretmana.

2. Očekujete da će boja biti kao sa slike na kutiji

Umesto da se pouzdate u sliku na kutiji boje za kosu, koja može biti varljiva, odnosno ne odgovarati stvarnoj boji, više pažnje obratite na uzorak i opis boje. Na većini kutija piše o kojoj boji je reč (plava, smeđa, crna ili crvena) i nijansa (svetla, srednja ili tamna), a može pisati i ton (topla/zlatna ili hladna/pepeljasta).

3. Ostavljate boju da stoji predugo

Kako biste bili sigurni da ćete boju isprati na vreme, navijte alarm u potrebno vreme. Mnoge žene ostavljaju boju da odstoji predugo što oštećuje kosu.

4. Ispirate boju u lavabou

Umivaonici i sudopere nemaju dovoljan pritisak vode zbog čega se u njima boja ne može temeljno isprati, a hemikalije koje ostanu mogu oštetiti kosu. Boju ispirite iznad kade s nastavkom za tuš ili uđite u kadu ili tuš kabinu i temeljno isperite boju.

5. Ne držite se precizno uputstva

Napravite li promenu pa kupite boju drugog proizvođača ili samo kupite drugu nijansu istog proizvođača, obavezno pre farbanja pročitajte uputstva i precizno ih se držite. Vreme držanja boje može se razlikovati od proizvođača do proizvođača, a i neke boje se nanose na vlažnu, a neke na suvu kosu.

6. Kupite premalo boje

Uvek kupite dve kutije boje kako vam je ne bi ponestalo tokom postupka farbanja naročito ako imate dugu, gustu ili kovrčavu kosu.

7. Farbate sede polutrajnom bojom

Ako je više od polovine vaših vlasi sedo, koristite trajnu boju jer ih polutrajna neće dobro prekriti. Polutrajnu boju možete koristiti ako imate manje sedih vlasi.

8. Farbate se sami

Prednji deo možete dobro ofarbati sami, ali za kosu na potiljku trebaće vam pomoć iz jednostavnog razloga što taj deo ne vidite pa ćete se farbati "na slepo". Zamolite prijateljicu, člana porodice ili partnera da vam pomogne sa farbanjem tog dela kose.

9. Koristite ton boje koji ne odgovara vašem tenu

Postoje dva bazična tona boje, topli i hladni. Čini li vam se da izgledate umorno, da vam je put žućkasta ili bleda, ili kao da vam je lice crvenkasto ili da po njemu imate mrljice, verovatno koristite ton boje koji ne odgovara vašem tenu.

Ženama koje se lako zacrvene i izgore na suncu bolje stoje hladniji tonovi, odnosno pepeljasti i bež, jer će topli tonovi istaknuti crvenilo kože.

Žene maslinaste puti koje lako pocrne trebale bi koristiti toplije tonove, odnosno medne, karamel, bronzane i zlatne tonove. Neke žene nalaze se u sredini te im stoje i hladni i topli tonovi boja za kosu.

Izvor: zadovoljna.hr

Pogledajte još