NEIZBEŽNE I POŽELJNE: Pet svađa koje svaki par mora imati u vezi

A o određenim neslaganjima svi parovi, pa i oni najsrećniji, trebalo bi da razgovaraju i pronađu rešenje kako veza ne bi krenula nizbrdo.

Ako nikada ne kažete jasno i glasno da u nečemu niste saglasni, ljutnja i zameranje se potiskuju i kasnije se ispoljavaju u obliku osvetoljubivog ponašanja što može oslabiti vezu, upozorava Suzan Heitler, bračna savetnica iz Denvera. Bez obzira o kakvom konfliktu je reč, partneri bi trebalo da znaju da vokaliziraju svoje brige i želje i smisle razuman plan pre nego što počnu da spavaju u odvojenim krevetima.

Sledećih 5 svađa, odnosno razgovora, svaki bi par trebao imati u vezi:

1. Kako trošite novac

Čak i najsložniji parovi mogu se ne slagati oko toga kako će trošiti svoj teško zarađeni novac. Ovaj problem često je dublji od same činjenice možete li nešto priuštiti ili ne. Mnogo puta reč je o svađi zbog drugačijeg sistema vrednosti, objašnjava Heitler. Idući put kada vaš partner želi da kupi nešto, a vi se s time ne slažete (ili obrnuto), razmislite da li bi osoba koja se protivi kupovini trebalo nečega da se odrekne kako bi partner mogao kupiti željeni artikl.

Ako je odgovor da, isplanirajte budžet da biste videli šta je izvodivo. Ako biste tu kupovinu mogli priuštiti, ali vi ili vaš partner se i dalje protivite, vreme je za dublji razgovor. Možda jedno od vas misli da je kupovanje određenih artikala nepotrebno bacanje novaca. Razgovorom o tome možete dobiti neku perspektivu i smisliti kako dalje.

2. Koliko često imate seks

Par koji nema seks je ranjivi par, i kada postoji velika asimetrija u vašim željama, to je veliki problem, kaže Heitler. Ignorisanjem problem neće nestati. Morate sesti i dogovoriti se oko toga koliko često ćete voditi ljubav. Naravno, vođenje ljubavi nije matematika pa ne možete odrediti tačnu brojku, ali možete poraditi na tome da to bude češće. Ignorisanje ovog problema može dovesti do toga da jedan od partnera započne preljubničku vezu.

3. Kako izražavate ljutnju

Ako je jedna osoba odrasla u porodici u kojoj je uobičajen obrazac ponašanja bio da se iskali ljutnja, a zatim zaboravi, a druga u familiji u kojoj su se povišeni glasovi izbegavali po svaku cenu, u toj vezi tenzije će biti neizbežne, objašnjava Heitler te savetuje parovima da o tome razgovaraju kada su oboje smireni. Savet parovima je da pokušaju da razluče zašto su toliko ljuti i pronađu način kako da izraze te osećaje bez velike eksplozije. Ljutnja je znak da morate da stanete, pa ako je osetite, uzmite pauzu, navodi Heitler.

4. Koliko veliku uloge vaši roditelji imaju u vašem zajedničkom životu

Izluđuje li vašeg partnera kada vaša majka nazove tokom ručka svake nedelje? Izbacuje li vas iz takta kada njegovi roditelji dan ranije jave da sutra dolaze u posetu – i da planiraju da ostanu tri sedmice? Vreme je da postavite neke granice. Možda nemate jednake pojmove o tome šta je u redu, a šta ne, ali morate razgovarati o tome i poštovati partnerove stavove. Ključ je u tome da nikada ne kritikujete jedno drugo, kao ni partnerovu porodicu, ističe Heitler.

5. Kako delite kućne poslove

Jedan od razgovora koje svaki par mora obaviti jeste kako će podeliti kućne poslove, poput stavljanja veša u mašinu, pranja sudova i šetanje psa.
"Kod mene je dolazio par koji se užasno svađao oko prljavih sudova. On je stalno govorio da će ih oprati, a sudovi su se samo gomilali u sudoperi. Njegovu suprugu je to izluđivalo"
, kaže bračna savetnica. Razgovarajte o tome ko će kada obavljati pojedine kućne poslove i držite se rasporeda kako biste u vezi sačuvali sreću i mir.

Izvor: zadovoljna.hr

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.