Održan "BeoKon - Belgrade Comic Con": U bogatom programu uživali ljubitelji fandoma pop-kulture

Prvi dan je otvorila projekcija prve dve epizode televizijske serije "Westworld” koja sve više osvaja srca gledalaca. Malo potom je usledila priča o globalnom fenomenu iz HBO produkcije, televizijska serija “Igra prestola (Game of Thrones)”, a tribina je već dobila naziv koji je popularan među domaćom publikom - “GoTovanje”. Ovo ime poreklo vodi od famoznog, brutalno iskrenog i necenzurisanog bloga Isidore Vlasak na sajtu Geekoavacha.com.

beokon-5

beokon-3

Za one koji nisu ljubitelji zmajeva i jezovuka, u drugoj sali je bilo reči o piscu naučne fantastike Rodžeru Zelazniju. Takođe, neophodno je spomenuti i da je na događaju bio održan još jedan “Šok koridor” koji ima kultno mesto u srcima malo starije publike.

Prvi dan je završen predstavljanjem glavnog gosta “Beokona”, pisca Stivena Eriksona čije je kapitalno delo “Malaška knjiga palih”.

beokon-19

beokon-33

beokon-34

Subota, drugi dan “Beokona”, počeo je nešto posle podneva sa pričom o jednoj od najgledanijih televizijskih serija iz FOX produkcije “The Walking Dead”. Predavači su ovde malo ozbiljnije pristupili celoj temi. U prilog tome ide činjenica da su učesnici bili antropolog Marina Mandić, psiholog, Marko Dacić, kao i bloger Goran Mirković. Potom je usledilo malo opuštanje za publiku i specijalitet za sve ljubitelje franšize “Star Wars” u okviru duhovitog i visprenog takmičenja “Moj film je bolji od tvog”, koje su vodili Sofija Vuković, Miloš Petrik i Miloš Cvetković.

dsc_0245

dsc_0241

dsc_0240

beokon-12

beokon-23

Pod lupom se kasnije našao još jedan fenomen koji trenutno okupira pop-kulturu, a to su mentalno labilni antiheroji - u organizaciji Draška Roganovića, o ovoj temi se zborilo iz akademskog, sociopsihološkog ugla, a publika se najviše obradovala mini kosplej takmičenju na kome su se birali najbolji Dedpul i Harli Kvin. Veče u velikoj sali zatvorila je izuzetno zanimljiva tribina sa gostom Stivenom Eriksonom o savremenim trendovima u fantastici, gde je publika imala prilike da postavlja pitanja i razgovara sa piscem, koji nas je sve obradovao nekim ekskluzivnim najavama.

U sali Amerikana, program je otvorilo predavanje o H.R. Gigeru, gde nas je Nemanja Paleksić proveo kroz čudesno-košmarne svetove oca čudovišta iz “Alien” franšize. Usledilo je nostalgično uzdisanje za detinjstvom i tinejdžerskim danima na obeležavanju tridesetogodišnjice filma “Lavirint”, uz osvrt na dublje značenje ovog ostvarenja koje mu daje status klasika. Nakon predstavljanja domaće igre Gekokuđo, pozabavili smo se bogatom karijerom američkog pisca Majkla Krajtona, koji na akutelnosti dobija upravo zahvaljujući pomenutoj seriji “Westworld”. Konačno, pričalo se o vezama između m(j)etal muzike i epske fantastike, što se spoj koji je mnogim gikovima obeležio muzički ukus.

dsc_0472

dsc_0466

dsc_0462

dsc_0394

dsc_0397

Subotu je zaokružila projekcija filma “Warcraft” koju će posetioci pamtiti po svojevrsnoj “večernjoj gimnastici” jer su poklone koje im je priredio Computerland morali da traže ispod stolica.

Treći i poslednji dan konvencije je počeo uz zabavu na tribini gde su se opet srela dva suprotstavljena tabora kada je u pitanju gikovska publika, ljubitelji Marvelovih superheroja i fanova Disijevih junaka. Fokus je bio na TV serijama koje su izašle posle 2010. godine, a koje su ostavile trag kod publike. Odmah potom je započeta priča o još jednom stripu koji je ove godine doživeo svoju ekranizaciju - “Pričer”. Za to vreme je poduži red od par desetina metara stajao ispred štanda za potpisivanje knjiga gosta Stivena Eriksona. Publika je potom imala priliku da porazgovara i vidi drugu gošću konvencije, kosplejerku Horo iz Grčke.

dsc_0372

dsc_0438

dsc_0568

Kao što tradicija nalaže pred sam kraj je održano kosplej takmičenje na kome je učestvovao rekordan broj takmičara od 56, što je sudijama samo otežalo posao jer je bilo mnogo kvalitetnih maski.

Treće mesto je osvojila Jelena Ćopić s kostimom Geranta iz video igre “Dragon Nest”. Drugo mesto je osvojila Anja Zlatanović koja se kostimirila u žensku varijantu Džeka Speroua iz serijala filmova “Pirati sa Kariba”. Prvo mesto je osvojila Bojana Vukotić koja je imala kostim Regine, zle kraljice, iz serije “Once upon a time”.

Konvencija je zatvorena projekcijom filma “Tale of Tales” iz 2015. godine koji je inspirisan italijanskim pričama iz 17. veka. Tako je završen još jedan nesvakidašnji događaj, koji definitivno neće biti poslednji, kako poručuju iz organizacije. Vidimo se sledeće godine.

dsc_0731

dsc_0712

dsc_0669

dsc_0638

dsc_0762

dsc_0590

beokon-29

beokon-26

beokon-38

beokon-1

beokon-2

Pogledajte još