Savetovališta za dijabetes u domovima zdravlja trebalo bi da rade svojim punim kapacitetom kako bi prevencija, kontrola i lečenje bolesti imali značajniji efekat

Dijabetes je među vodećim uzrocima smrti u Srbiji. Skoro pola miliona ljudi u našoj zemlji ima dijagnozu šećerne bolesti a procenjuje se da bar još 250 hiljada ima dijabetes a da to i ne zna. I što je još alarmantnije, zakasnela dijagnoza dijabetesa uzrokuje ozboljne komplikacije pa je lečenje posledica mnogo teže za obolelog, dok je istovremeno i značajno skuplje za zdravstveni sistem Srbije, zaključuje predsednik Republičke stručne komisije za prevenciju i kontrolu šećerne bolesti prof. dr Nebojša Lalić.

“Od dijabetesa u Srbiji godišnje umre 10.000 osoba. Prevencijom je moguće smanjiti rizik od dobijanja šećerne bolesti za čak 58 odsto. Zbog toga je vraćanje savetovališta za dijabetes izuzetno značajan korak za pacijente, ali i za republički budžet. Ulaganje u prevenciju je deset puta manje nego ulaganje u lečenje komplikacija dijabetesa, kao što su slepilo, problemi sa krvnim sudovima, bubrezima, amputacije”, objasnio je prof. dr Nebojša Lalić.

Uloga savetovališta za dijabetes je izuzetno značajna u prevenciji, ranom otkrivanju, dobroj kontroli i sprečavanju razvoja ozbiljnih komplikacija ove hronične bolesti. U savetovalištima pacijenti mogu dobiti sve informacije o bolesti i terapiji, kao i pravovremenu negu i savete. Sve ovo pod uslovom da savetovalište na terenu zaista funkcioniše, naglasili su predstavnici obolelih od dijabetesa.

“Kroz savetovališta pacijenti imaju mogućnost da saznaju više o svim mogućnostima dobre kontrole dijabetesa. Samokontrola je osnova i u tom smislu nam je potrebno više tračica za merenje šećera u krvi, kao i savremena terapija. U lečenju obolelih od dijabetesa skoro 10 godina gotovo da nema nijednog novog leka koji je dostupan obolelim u drugim EU zemljama i zemljama okruženja. U Srbiji nemamo dovoljan broj pedijatrijskih endokrinologa i predlažemo da se savetovališni rad proširi i na ovu populaciju”, istakla je potpredsednica Dijabetološkog saveza Srbije Stela Prgomelja.

Jedan od retkih domova zdravlja koje se može pohvaliti efikasnim radom savetovališta za dijabetes jeste Dom zdravlja Zemun.

“Iz našeg iskustva u dosadašnjem radu pokazalo se da su pacijenti koji su se odazvali pregledima u savetovalištu daleko bolje regulisani i pripremljeniji na sve izazove koje život sa dijabetesom nosi. Ovakav vid zdravstvene zaštite, koji daje pacijentima mogućnost da se informišu i nauče o svojoj bolesti, pod uslovom da se pacijenti pridržavaju datih saveta i terapije, omogućava da se u značajnom broju izbegnu komplikacije šećerne bolesti”, izjavila je lekar Savetovališta za dijabetes Doma zdravlja Zemun Marija Glavinić.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.