SLOVENKA POSTALA PRVA DAMA AMERIKE: Slavlje i euforija zbog Melanije Tramp!

"Odlazio sam s modne revije u Ljubljani i video je ispred zgrade. Verovatno je čekala prijateljicu", ispričao je Reutersu slovenski fotograf Stane Jerko. "Zapazio sam je jer je bila visoka i mršava. Prišao sam joj i predložio probno fotografisanje".

Rezultat su bile crno-bele fotografije 17-godišnje Melanije Knavs koje su pokrenule njenu manekensku karijeru. One će je odvesti do Milana i New Yorka, gde će na jednoj zabavi 1998. sresti Donalda Trampa.

Iako njena priča ipak nije bila doslovno od trnja do zvezda, život koji ima kao supruga američkog multimilijardera daleko je od njenih skromnih korena u Sloveniji.

Stanovnici gradića Sevnice u jugoistočnoj Sloveniji, tridesetak kilometara od hrvatske granice, gdje je Melanija odrasla, kažu da je njen otac prodavao auto delove, a majka radila kao krojačica u fabrici dečije odeće. Neki mediji navode i da joj je otac bio član komunističke partije, kao i mnogi drugi u socijalističkoj Jugoslaviji, ali potvrde za to nema.

Iz Trampove kampanje nude malo drugačiji pogled na Melanijino detinjstvo i tvrde da je počela da se bavi manekenstvom već u petoj godini, da joj je otac bio menadžer u automobilskoj kompaniji, a majka modna dizajnerka. "Otac joj nikad nije bio komunista", kazala je Reutersu PR-ovka Trampove kampanje.

"Kad sam videla za koga se udala primetila sam sličnost između Trampa i njenog oca", kaže prijateljica iz detinjstva Mirjana Jelančič. "Ima fizičke sličnosti, a obojica su radoholičari. Mislim da je u njemu našla srodnu dušu, nekoga sa kim se oseća sigurno".


Melanijini roditelji i dalje žive u porodičnoj kući s malim dvorištem i nekoliko stabala voćki, iako mnogo vremena provode u SAD-u, gde im živi i druga ćerka Ines.

Jelančič se seća da je Melanija bila uzorna učenica, posebno zainteresovana za umetnost, istoriju i geografiju. "Volela je da čita. Uvek je nosila knjige sa sobom", govori Jelančič. "Ali se sećam da je u kući imala sprave za vežbanje i održavala telo u formi".

"Volela je i lepu odjeću i znala je kako da je nosi. Dodavala je i svoj stil redizajnirajući je. Bila je odlična u osvežavanju starih stvari. Bilo mi jasno da će raditi u modnoj industriji iako nikada nije govorila da želi da bude model", rekla je Jelančič, sada direktorka osnovne škole koju su obe pohađale. "Govorila mi je da ne može da dočeka da ode u školu dizajna u Ljubljanu".

U Ljubljani se počela baviti manekenstvom pošto je osvojila titulu prve pratilje Miss Slovenije 1992. "Ispočetka je bila stidljiva, ali je brzo učila i iskazivala interes za svaku pojedinost fotografisanja", rekao je Jerko. "Bila je poput uspavane kukuljice koja se preobrazila u glamuroznog leptira".

Buduća gospođa Tramp, koja je do tada zbog lakšeg izgovora već promenila ime u Melanija Knauss, više nije napravila korak natrag. U Sevnici se ne sećaju da su je tamo videli zadnjih godina. Donirala je, međutim, ambulantno vozilo mesnom domu zdravlja kako bi proslavila rođenje sina Barrona 2006., godinu posle udaje za Trampa.

Bila je uz supruga kada je prošle godine u njujorškom Trump Toweru objavio da će se kandidovati za predsjednika, ali od tada pa gotovo sve do samog kraja kampanje Melania se sklonila u drugi plan i retko dolazila na njegove skupove. Verovatno zato jer se otkrilo da je plagirala čitave delove govora prve dame Mišel Obame iz 2008.

Zaštitila je svog supruga kada je objavljen video snimak na kojoj prostački govori o ženama. Kazala je da njen suprug "poštuje žene i daje im istu priliku" kao muškarcima.

Jerko, danas 78-godišnjak, i dalje čuva Melanijine fotografije i siguran je da će biti srećna što joj je suprug postao predsednik. "Mislim da je vrlo ponosna na njegova postignuća, a verujem i da sam ja ponešto zaslužan za njen uspeh", rekao je Jerko.

U rodnom Melanijinom selu slavilo se celu noć po kafićima. Neki ugostitelji su čak napravili i poslasticu sa njenim imenom.

Izvor: slobodnadalmacija.hr

Pogledajte još