NAUČNICI OTKRILI: Ovu hranu možete jesti i nakon isteka roka

“Fimejl hrana i piće” otkrivaju koja je hrana sigurna, a koja nije posle datuma do kog piše da je najbolje upotrebiti namirnicu.

Pre svega, treba razlikovati dve vrste upozorenja koje stoje na ambalažama. “Najbolje upotrebiti do” i “Upotrebljivo do” ne znači isto. Kada na namirnici piše “Upotrebljivo do”, to znači da se ne može koristiti nakon isteka naznačenog roka, dok se “Najbolje upotrebiti do” više odnosi na kvalitet hrane, što znači da je jestivo i nakon isteka roka, samo neće biti istog kvaliteta.

Alkohol može da traje godinama, ali čak i nakon isteka roka, votka i viski vam neće naštetiti. Pivo takođe, ali verovatno neće imati isti ukus. Sa druge strane, kremasta alkoholna pića, ili ona koja su dugo stajala na suncu, nisu bezbedna za naše zdravlje, piše Daily Mail.

Koje su to namirnice bezbedne, a koje nisu nakon isteka roka?

Čokolada

Čokolada kojoj je istekao rok će po sebi imati bele tačke, koje su posledica kristalizacije šećera, ali je zapravo bezbedna da se jede, iako neće biti baš ukusna.

Čips

On je takođe bezbedan nakon isteka datuma do kog piše da ga je najbolje upotrebiti, ali samo do tri nedelje nakon isteka.

Jaja

Izveštaj naučnice Dane Gunders navodi da jaja mogu da traju od 3 do 5 nedelja, ali samo ako stoje na temperaturi ispod 5 stepeni Celzijusa, kako bi se sprečila salmonela. Jedan od načina na koji možete da proverite da li je jaje bezbedno za jelo, jeste da ga spustite u čašu hladne vode. Ako potone, sveže je, ako pluta, bacite ga, prenosi “Cosmopolitan”. Ako je na dnu aliokrenuto na gore, u prelaznom periodu je.

Sir

Samo tvrdi sirevi, poput čedara ili parmezana su bezbedni da se jedu nakon isteka roka do kog piše da ih je najbolje upotrebiti. Iako se na njima nalazi buđ, kad se deo odseče, bezbedni su za jelo. Sa druge strane, meki sirevi su bezbedni samo nedelju dana nakon što otvorite ambalažu, nikako duže, a ni posle isteka roka.

Mleko

Ukiseljeno mleko vam neće naškoditi, i možete ga koristiti i za pravljenje kolača, torti i palačinki, umesto što ćete ga baciti. Ali ukoliko želite da vam mleko duže ostane sveže, stavite na hladnije mesto mesto u frižideru, umesto u vrata.

Med i džem

Iako se u medu nalazi veliki grumen šećera, nakon dugog stajanja, med je bezbedan za jelo, kao i džem.

Konzervirana hrana

Da li i dalje imate konzervu kuvanog pasulja koja vam stoji već godinu dana i koju nikako da pojedete? Sve dok se nalazi na mračnom mestu, poput vaše ostave, trajaće godinama.

Meso

Po pravilo meso može da se jede i do dva dana nakon isteka roka, međutim, nabolje je pre upotrebe pomirisati meso, i proceniti sam.

Salata u kesi

Pakovanja poput zelene salate koja se prodaje u zatvorenoj kesi, mogu se jesti sve dok se ne pojavi buđ. Ako se nije pojavila buđ, a stoji vam otvoreno, možete je osvežiti ledenom vodom.

Sirova morska hrana

Nikada nemojte jesti morsku hranu nakon isteka roka!

Pakovanja makarona, špageta...

Nebitno koliko dugo imate tu kesu makarona u ostavi, ona se uvek može bezbedno koristiti. Bitno je da stoji u dobro zatvorenoj posudi, u slučaju da ste otovrili kesu, kako vlaga ne bi mogla da uđe.

Prerađeno meso

Rizično je jesti prerađeno meso, poput salama, viršli i ostale suhomesnate proizvode, nakon isteka roka, pa čak i kada na njima piše “Najbolje upotrebiti do”. Čak i kada ga držite na hladnom mestu, opet nije bezbedno zbog bakterija, koje mogu da izazovu ozbiljne bolesti.

Izvor: B92

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.