OVACIJE PUBLIKE ZA SERBIA FASHION WEEK

Predavanje gospodina Potard-a, svetskog modnog gurua naišlo je na veliko interesovanje publike. Glavna tema se odnosila na uspone i padove modne kuće Gaultier - dobru i lošu praksu u modi, te su se prisutni bliže upoznali sa funkcionisanjem jedne od najpoznatijih modnih kuća na svetu.

Revijalni deo otvorili su Sanja Veličković iz Slovenije, Betaqmega iz Češke, Belma Tvico iz Bosne i Hercegovine i Maja Marukić iz Srbije. Iz prvih redova podrška je stigla od dizajnerki iz Italije - Marijane i Manuele, kao i čuvene Hanke Paldum.

Tokom revije Sanje Veličković, mogli su se primetiti prelepi modeli na kojima su preovladavale jarke boje - crvena,žuta i zelena, a specifičan nakit nije mogao ostati neprimećen. Kada kreira odeću, inspiraciju pronalazi u samoj ženi koja, kako kaže, treba da se izdvoji i bude primećena. Muziku, modele i svaki detalj kreira sama, a oko nakita joj je pomogla prijateljica, koja je Sanjinu zamisao pretvorila u konkretan komad nakita.

Dvojica dizajnera iz Češke zajedno supredstavila svoju kolekciju pod umetničkim imenom Betaqmega. Oni imaju svega 21 odnosno 23 godine i studenti su marketinga, odnosno dizajna. Predstavili su se ekcentričnom muškom kolekcijom koja deluje misteriozno i čak pomalo mračno. Takvim kreacijama želeli su da ukažu na opštu otuđenost i usamljenost savremenog čoveka, a to su dočarali korsteći tamne i teškematerijale, najviše kožu i lance.

Belma Tvico, dizajnerka iz Bosne i Hercegovine, čije je kreacije publika Serbia Fashion Weeka već imala priliku da vidi 2014. godine, predstavila je uglavnom duge, svečane haljine i kombinezone. Preovladavali su crna čipka i svila, šljokice, kao i bebi roza boja. Inspiracija joj je ženska moć u intelektualnom i fizičkom smislu, a već 26. i 27. novembra možemo je videti na otvaranju Fashion film festivala u Istambulu.

Maja Marukić je svojom izvanrednom kolekcijom zatvorila sedmi blok. Sama revija bila je specifična po tome što je kao prvi model izašla devojčica koja ima samo 4 godine, a njene kreacije ponela je i Miss Srbije 2013. godine - Milica Vukliš. Maja ima 8 salona koji joj ne dozvoljavaju da sedi u ateljeu i smišlja kreacije, tako da prvo poruči najnovije materijale, pa u kontaktu sa njima navire inspiracija. Svaka haljina je ručno rađena, te je za izradu jedne haljine potrebno oko mesec dana. Veliki poslovni uspeh za Maju predstavlja New York Fashion Week tokom kojeg će predstaviti svoju kolekciju u februaru.

Ovo veče obeležile su uglavnom svečane haljine od čipke i svile, dok je Ivana Nikolić prikazala nešto sasvim drugačije - široke kratke haljine u jednoj boji, sa dubokim čizmama ili čarapama do kolena. Svaka manekenka je nosila tašnu, uglavnom sa nezaobilaznim resama, koje je takođe dizajnirala Ivana.

Publika je s velikim interesovanjem iščekivala svaku sledeću reviju i po reakcijama, može se reći da ih dizajneri nisu izneverili.

Milena Radović predstavila je publici svoju kolekciju inspirisanu geometrijskim oblicima, arhitekturom i muzikom. Komadi su, kako kaže, urbani i šik sa dozom seksepila i „british“ momentom koji provejava kroz kolekciju i kao takvi kaže da su veoma lepo primljeni od strane publike, pa i samih manekenki. U kolekciji su najzastupljeniji prirodni materijali kao što su vuna i svila u koju su utkane metalne niti i brokat. Mileni je ovo treća godina kako se predstavlja na ovoj Nedelji mode.

Posetioci su uživali i u reviji holandskog dizajnera Carmichael-a Byfield-a. Njegovi prvi utisci posle revije su apsolutno pozitivni zahvaljujuči entuzijastičnoj publici, iako kaže da je imao malu tremu dok je izlazio na pistu. Njegova kolekcija inspirisana je prirodom koju je pokušao što više da provuče kroz odevne komade koristeći materijale kao što su pamuk, poliester i svila. Prvi put na Serbia Fashion Weeku je učestvovao u aprilu ove godine i kaže da je bio prezadovoljan celom organizacijom, tako da je bio vrlo uzbuđen oko večerašnje revije. Posle novembarskog izdanja Serbia Fashion Weeka ima u planu dve revije - na Jamajci i u Poljskoj.

Ovaj blok zatvorio je Erik Rosete, poznat kao „Mr Triple X“. On se predstavio smelom kolekcijom muških i ženskih modela. Za njega je, kaže, najvažnije da se svi dobro provedu na njegovim revjama, tako da uvek voli da izabere dobru muziku i zabavi publiku, u čemu je definitivno uspeo. Smatra da život treba da bude jedna seksi maskembal zabava, da svako treba da izgleda posebno i da se izdvoji iz gomile i upravo u tome je pronašao inspiraciju za svoju kolekciju. Zanimljivo je da su se od materijala u kolekciji našle šljokice i svila, koje se zakleo da nikada neće koristiti jer nisu dovoljno ekcentrični, ali kaže da je pronašao način da ih izmeša tako da izgledaju kul i seksi. Za Serbia Fashion Week kaže da mu je kao druga kuća i da uživa u gostoprimstvu srpskog naroda. Takođe smatra da je ovo odlična prilika da se zapravo posveti svakom detalju u pripremi same revije i uživa u čitavoj organizaciji, što nije često u prilici da sam radi.

Poslednji blok otvorio je Celebrity Skin, odnosno grčki dizajner Dimitris Strepkos. Učešće na ovoj Nedelji mode bilo mu je prvo predstavljanje srpskoj publici i reakcijama publike je vrlo zadovoljan, kao i samom organizacijom celog projekta. Zanimljivo je da je inspiraciju za svoju kolekciju pronašao na TV-u, u serijama i filmovima, naročito flmovima Tima Bartona, čiji je veliki fan. U izradi kolekcije poigrao se kombinovanjem različitih vrsta materijala što smatra veoma bitnim faktorom koji utiće na to da svaki komad odeće bude unikatan. Učešće na SFW-usmatra veoma značajnim za svoju karijeru jer predstavlja priliku da pokaže svoj rad različitoj publici i dizajnerima, kao i da on sam vidi radove drugih dizajnera. Posle srpske Nedelje mode planira revju u Bugarskoj, kao i kreiranje kostima za potrebe jednog filma.

Za sam kraj večeri najveću pažnju publike i javnosti izazvale su revije Mladena Milivojevića Barona i Zvonka Markovića.

Mladen Milivojević Baron prikazao je pravu slatku bajku na pisti. Kolekcija inspirisana liciderskim srcima, Vojvodinom i tamburašima koja je za tili čas privukla svu pažnju publike, a zatim glamuroznim kreacijama nije bilo teško da je sa lakoćom i održi. Manekenke su blistale u izazovnim i bajkovitim haljinama od čipke, haljinama sirena kroja nalik venčanicama, dok su muškarci nosili odela u stilu novog samosvesnog i drugačijeg muškarca sa stavom. Podršku iz publike pružile su mu mnoge VIP zvanice, pa su u publici bili: pevačica Hanka Paldum, glavni urednik magazina Story Nemanja Pajić kao i dizajnerka Milica Tričković.

Specifičan i poseban umetnik, Zvonko Marković, koji se nedavno vratio sa prestižne Nedelje mode u Njujorku, na kojoj se predstavio posredstvom Serbia Fashion Weeka, svoju kolekciju opisuje kao spoj orijenta sa primesama Vizantije, saciljem da priča do kraja revije postane sve nežnija i da devojke izgledaju kao princeze.

Ova kolekcija inspirisana je lepom ljubavnom pričom o Jeleni Andžujskoj i kralju Urošu kada je Jelena došla na srpski dvor i prema istoriji ta ljubav je bila toliko velika da je kralj Uroš zbog nje posadio celom dolinom jorgovane kako bi Jelena gde god prošeta osećala miris jorgovanane bi li je to posećalo na njen Anžujski grad.”, rekao je raspoloženi i oduševljeni Zvonko, koji je na pitanje koji su mu planovi posle Serbia Fashion Week odgovorio da se priprema za Paris Fashion Week koji će biti održan u januaru sledeće godine.

Posetioci Serbia Fashion Weeka, već puni utisaka, uživaće u narednim danima uz velike kreatore kao što su Eymeric Francois, Sarah Jessy Jones, Imane Ayissi, Bata Spasojević, Marija Šabić, Vasilije Kovačev, Marta Miljanić, Suzana Perić, Zorana Miličić, Aleksandar Gavrić i drugi.

Pogledajte još