OBLEPIHA - Ulje života iz grma sa Tibeta

Zbog izuzetnih lekovitih svojstava ploda u svetu je poznata i kao "čudesna bobica", a kod nas vučji ili pasji trn. Postojbina joj je Nepal, a danas se gaji širom Japana, Azije, Evrope... Izuzetno je privlačna u jesenjim danima kada grane postaju krcate narandžastim plodovima, koji ostaju i kad stegnu mrazevi. Veoma je otporna, pa je pogodna za gajenje i u lošim klimatskim uslovima. Ne traži prehranu niti navodnjavanje, a korenom se čvrsto vezuje za zemlju i sprečava eroziju.

Plod ima prijatan, kiselkasti ukus i od njega se prave izuzetno delotvorni sokovi, ukusni džemovi, vina... Jedinstven je i zbog sadržaja ulja, koje na Tibetu zovu "uljem života". Sadrži čak 190 fitonutrijenata i bioaktivnih supstanci, poseduje sve važne minerale i vitamine, zbog čega je snažan antioksidans. Narandžasto crvenkasta boja ulja potiče od visokih koncentracija beta karotena. Zovu ga i "tečni vitamin A" jer ima 3 puta više ovog vitamina nego šargarepa, ali i 10 puta više vitamina C od pomorandže, a vitamina E najviše od sveg voća. Ulje je bogato i folnom kiselinom (vitamin B9), koja ima ključnu važnost za regeneraciju DNK.

Jedino je biljno ulje koje istovremeno sadrži omega masne kiseline 3, 6 i 9, ali i retku omega masnu kiselinu 7. Zato je pravi eliksir u borbi protiv nastanka bora, gubitka elastičnosti i drugih simptoma starenja kože. U kozmetičkoj industriji služi za proizvodnju losiona, krema i drugih preparata za negu kože. Zanimljivo je da ovo ulje koriste i ruski kosmonauti u očuvanju kože od opekotina i zračenja. S obzirom na to da poseduje antibakterijsko svojstvo i ne izaziva alergije ni iritacije, preporučuje se u lečenju ekcema, dermatitisa, osipa, ožiljaka, opekotina, psorijaze. Eliminiše perut i seboreju, utiče na pigmentaciju kože i ublažava pege. Jača kosu i pomaže njenoj regeneraciji, pogotovo ako je oštećena i farbana. Sprečava opadanje i jača folikul dlake.

Ima i veoma povoljan uticaj na očuvanje kognitivnih funkcija, odnosno poboljšava rad moždanih ćelija. Efikasna je i kod lečenja degenerativnih neuroloških bolesti, kada dođe do pogoršanja motoričkih sposobnosti.

Leči gastritis, čir i druge bolesti želuca i dvanaestopalačnog creva, smiruje i upalne procese na sluzokoži ovih organa. Otklanja kandidijazu, popravlja narušenu vaginalnu mikrofloru, različite upale i druge ginekološke probleme. Dovodi imuni sistem u ravnotežu, deluje protiv umora i stresa, a pomaže i u stvaranju enzima, koji sagoreva masne naslage kod prekomernih kilograma. Snižava nivo holesterola i šećera, štiti jetru i pojačava metabolizam. Povećava elastičnost krvnih sudova, redovnim konzumiranjem oblepihe oni postaju manje krti i skloni pucanju. Na taj način sprečava aterosklerozu i kardiovaskularne bolesti.

ČUVAR OKA

U slučaju različitih očnih problema se koristi u vidu kapi ili ulja. Vitamin A iz ove biljke učestvuje u sintezi vidnog pigmenta rodopsina, dok vitamin C i flavonoidi poboljšavaju cirkulaciju oka i snižavaju očni pritisak.

Udruženi, vitamini A i E smanjuju upalne procese očiju i štite tkivo od slobodnih radikala. Ulje je naročito efikasno u prevenciji nastanka katarakte, glaukoma, dijabetske retinopatije, makularne degeneracije.

Izvor: Novosti

Pogledajte još