fbpx

Grickanje noktiju - ružna i opasna navika

Uzroci takve potrebe variraju od osobe do osobe. Najčešće je reč o automatskoj navici koja pomaže pri uklanjanju stresa, ali može biti i znak ozbiljnijeg psihološkog problema.
Kako je objasnio dr Peter Falkai, psihijatar, potreba za grickanjem noktiju generalno ukazuje na manje izraženo kompulzivno ponašanje ili, u težem slučaju, na opsesivno-kompulsivni poremećaj.

- Problem postaje u trenutku kada postane vrlo česta navika ili kada pojedinac 'izgrize nokte do korena ili do krvi'. Tada govorimo o simptomu bolesti - upozorava Falkai.

- Napraviti razliku između loše, ali bezopasne navike i manifestacije psihološkog poremećaja, nije jednostavno - ističe Harald Tegtmejer, lekar i dečji psiholog, dodajući da oko 30 do 40 posto dece i 10 posto odraslih ima tu naviku. Deca koja grickaju nokte najčešće prekinu s tom navikom nakon nekoliko meseci, ali ponekad ona potraje i nekoliko godina.

- U pubertetu su jako obuzeti sobom te drukčije gledaju na grickanje noktiju. Zbog toga im je neugodno, delimično i zbog izgleda noktiju, koji su neuredni - objašnjava Tegtmejer.

U suočavanju s tim problemom deci podršku i pomoć mogu pružiti roditelji, naprimer, ako im diskretno ukažu na naviku kad god im se pruži prilika.

- Osim što ružno izgledaju, izgriženi nokti su idealno mesto za ulazak u krvotok klica, gljivica i bakterija i razvoja upala - kaže dermatolog Marion Moers-Karpi.

Ćelije koje omogućuju rast noktiju vremenom se mogu nepovratno oštetiti, zbog čega dolazi do njihovog deformiteta. Dr Falkai, direktor Odeljenja psihologije u bolnici u Minhenu, kaže da je najvažnije odrediti u kojoj situaciji osoba grize nokte. Dodaje da se to najčešće događa u slučaju pojačanog stresa. Idući je korak ustanoviti na koji način sprečiti stres. Ponekad je dovoljno pomeriti kazaljke na satu ako neprestano kasnite, pa vam je to uzrok stresa.

Neki pacijenti na nokte nanose lak vrlo neugodnog ukusa, ali dr Falkai smatra da to nije dovoljno. Ističe da je najvažnije odrediti stvarne uzroke grickanja noktiju, a onda primeniti prave poteze. Ako se ustanovi da je navika destruktivna, odnosno kada je zbog nje otežano korišćenje ruku ili vodi učestalim infekcijama, treba potražiti stručnu pomoć.

Izvor: tportal.hr

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.