U ČAST NAUČNIKA I VIZIONARA – Tesla zona na jubilarnom Festivalu nauke!

EPS Tesla zona, smeštena u hali 3A, smišljena je u cilju skretanja pažnje na značaj Teslinih izuma i predstavlja važnu novinu u programu jubilarnog, 10. Festivala nauke.

Fizika, elektrotehnika, akustika, neuronauke, radiotehnika, programiranje, robotika i istorija nauke su discipline koje će dominirati EPS Tesla zonom.

Ovim povodom Festival nauke, uz pomoć Centra za decu i odrasle zANIMA, organizovaće neobičnu akciju (raz)otkrivanja Tesle i njegovih eksperimenata na fejsbuk stranici festivala www.facebook.com/festivalnauke u četvrtak 17. novembra u 14:00 časova kada će specijalni live vide omoći da prate svi fanovi Tesle i Festivala nauke.

Zahvaljujući njegovim patentiranim principima koji imaju vanvremensku vrednost, o Tesli često govorimo kao o čoveku koji je izmislio 20. vek. Najveći Teslini izumi, najznačajniji pronalasci, počevši od transformatora, preko asinhronog i sinhronog motora, od magnetnog polja do osnove modernih tehnologija na principu struje, radio-talasa i bežičnog prenosa energije moći će da se pogledaju i probaju zahvaljujući Fizičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu od 15. do 18. decembra u hali 3A.

Društvo fizičara Srbije rešilo je da zadivi sve posetioce EPS Tesla zone na Festivalu nauke i priušti im spektakularan doživljaj prave ultrazvučne levitacije! Kako se prostiru zvučni talasi, šta su zvučne frekvencije i kako utiču na svakodnevni život, kako nastaje naučna govornica jesu samo neka od pitanja koja svoje odgovore kriju na X Festivalu nauke.

Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ i Društvo za neuronauke Srbije su odvažnim posetiocima pripremili ponudu na desetom Festivali nauke koja se ne odbija. Naime, odvažni će dobiti priliku da uporede svoju koncentraciju s džedajskom ili prosto pokazati okolini svoje trenutno raspoloženje ali na posve neobičan način. Usput će savladati osnove neuronauke i saznati sve o frekvenciji moždanih talasa slabim strujama, koje su bitne za naše funkcionisanje.

Zahvaljujući Visokoj školi elektrotehnike i računarstva, na Festival nauke stižu svi odgovori na mnoga pitanja iz muzičke akustike. I najzanimljivije, muzičke sladokusce očekuje svirka na cevima od plastike!

Na zahtev publike, iz Austrije pravo na jubilarni Festival nauke vraća se Cirkus Luminesenz (Circus Lumineszenz) sa novim, nezaboravnim zvučnim i svetlosnim instalacijama. Posetioci će dobiti priliku da preuzmu dirigentsku palicu i zaplešu kroz laserske zrake, stvarajući tako jedinstvenu muziku i autentično vizuelno šarenilo.

Nakon inspirativne budućnosti, Pedagoški muzej će sve posetioce vratiti u divnu prošlost i podsetiti ih na parnu mašinu, Papenov lonac, centrifugalnu mašinu, vakuum pumpu, Vinterovu električna mašina kao i zbirku učila iz bogatog fundusa ovog muzeja.

Institut „Mihailo Pupin“ iz Beograda, na 10. Festivalu nauke predstaviće robotsku slonovsku surlu. Surla je već dugo inspiracija istraživačima i inženjerima, jer je to tehnički višesegmentni savitljivi mehanizam koji ima višefunkcionalnu ulogu, a ova slonovska surla ima više funkcija - nosa, ruke, creva za tečnost, slamke, a služi i kao – truba.

Nikola Tesla je bio vizionar i naučnik, a izložba Muzeja Nikole Tesle na Festivalu nauke prikazaće širinu njegovih ideja i izuma u domenu energije, od patenata koji su osnova polifaznog sistema, preko eksperimenata u oblasti visokofrekventnih struja i bežičnog prenosa energije, do alternativnih obnovljivih izvora energije.

A podmladak i budućnost u elektronici, elektrotehnici i programiranju predstavljaju naši učenici sekcije primenjene fizike i elektronike Prve kragujevačke gimnazije, koji će pokazati svojih ruku delo. Veoma smo ponosni na ovu postavku!

Festivalske karte, po ceni od 450 dinara, mogu se kupiti na Eventim prodajnim mestima u celoj Srbiji, a tokom trajanje manifestacije, karte će moći da se kupe na Beogradskom sajmu.

Festivalska karta važi za jedan festivalski dan u halama 3, 3A i 11. Doplatna ulaznica potrebna je samo za fizičko-laserski šou Univerziteta Lund iz Švedske, po ceni od 100,00 dinara i kupovaće se na blagajni na licu mesta. Deca do 5 godina starosti, uz pratnju roditelja ili staratelja, ne plaćaju ulaz. Prva dva dana Festivala nauke, četvrtak i petak, namenjeni su prvenstveno za školske posete, dok su subota i nedelja porodični dani.

Festival nauke je najveći događaj koji se bavi promocijom nauke i obrazovanja u jugoistočnoj Evropi. Misija Festivala nauke jeste veći značaj obrazovanja u društvu, kroz zanimljive, moderne i nove metode.

Deveti Festival nauke,začetiri dana, posetilo je 28.000 ljudi, od kojih se više od 20.000 učenika, iz 350 osnovnih i srednjih škola, uz pomoć nauke zabavljalo zajedno sa 600 naučnih demonstratora i naučnika dokazujući da uz pomoć nauke čuda mogu biti svuda.

Generalni sponzor Festivala nauke je kompanija NIS, koja u skladu sa korporativnim sloganom “Budućnost na delu”, podržava aktivnosti i inicijative usmerene na razvoj i primenu novih tehnologija i inovacija. Ovakva podrška je još jedan način na koji NIS doprinosi ostvarivanju naučnih i tehnoloških dostignuća na koje se kompanija oslanja u svim oblastima svog poslovanja.

Prijatelj manifestacije je mts. Podrška Festivalu su Centarzapromociju nauke, Austrijski kulturni forum i Francuski institut.

Sponzori desetog Festivala nauke su: EPS, Erste banka, National Geographic, Beogradski sajam i Grafix.

Pogledajte još