Nova rezolucija UN u septembru?

BEOGRAD, 19. april 2007. (FoNet) - Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ocenio je danas da nova rezolucija Ujedinjenih nacija o Kosovu neće biti usvojena pre septembra ili oktobra.

"Nema rezolucije pre septembra ili oktobra, ali će tokom jula biti intenzivan rad na njenom pisanju", rekao je Janjić novinarima u Udruženju novinara Srbije u pauzi tribine o ekonomskim resursima Kosova.

Janjić je objasnio da misija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koja dolazi na Kosovo, "neće ići po terenu, jer to nije takva vrsta misije".

"Ona će razgovorati na osnovu već postojećih podataka koje su prikupile lokalne ambasade i kancelarije", dodao je on.

"Izveštaj misije, na kome će raditi verovatno dve do tri nedelje, je važan jer će on da kaže da li treba uvažiti izveštaj Kaja Eidea i da li je stanje dobro kao što tvrdi Riker", naglasio je Janjić.

Prema njegovim rečima, može se pretpostaviti da će izveštaj preporučiti da se "proces nastavi, bazično polazeći od Ahtisarijevog plana".

"Biće veliki napredak ako dodaju i Eideov izveštaj", istakao je Janjić.

Potom će se, kako je dodao, stvoriti uslovi da Kontakt grupa formira tim za planiranje, koji bi pristupio razgovorima za usaglašavanje stavova.

Komentarišući najave Srba sa Kosova da će organizovati proteste ili blokade granice ukoliko misija ne poseti srpske enklave, Janjić je ocenio da Srbi opet dramatizuju situaciju.

"Prete protestima, ali je pitanje šta će biti poruka. Ako bude haos na granicama, to neće biti dobra poruka u izveštaju misije", dodao je on.

Pogledajte još