Zašto visoke žene treba da jedu više povrća?

Međutim, žene mogu da učine nešto za sebe i svoje telo kako bi se odbranile od negativnih efekata visokog rasta, piše LiveScience.

Nekoliko faktora, uključujući genetiku i određene okolnosti u ranom životu utiču na visinu osobe. Ranija istraživanja su pokazala da viši ljudi imaju manji rizik od srčanih oboljenja, ali veći rizik od karcinoma, rekao je Venjie Ma, student doktortskih studija epidemiologije na Školi za javno zdravlje na Univerzitetu Harvard.

Istraživanje

U okviru studije je ispitano 68.000 žena i istražene su njihove životne navike, pravila ishrane, nivo fizičke aktivnosti, indeks telesne mase 1980. godine, kada su u proseku imale 44 godina.

Studija se nastavila do 2012. godine, kada su naučnici odredili da su žene ispunile kriterijume za zdravo starenje. Zdravim starenjem se smatra stanje žene koja nema problema s pamćenjem, fizičke probleme, mentalna ograničenje, bez pojave 11 hroničnih oboljenja poput karcinoma, drugog tipa dijabetesa i oštećenja bubrega.

Potom su žene podeljenje u pet grupa na osnovu njihove visine (srednje visine u grupama su bile 157.5, 160, 132.6, 167.6 i 172.2 centimetara).

U poređenju s grupom koja je imala srednju visinu od 157.5 cm, žene s srednjom visinom od 172.2 cm su imale manje šanse da ispune kriterijume za zdravo starenje.

Nalazi se nisu promenili ni kada su istraživači prilagodili faktore poput nacionalnosti, bračnog statursa, menopauze i porodične istorije bolesti.

Za sada nije potpuno jasno zašto visoke žene imaju manje šanse da dostignu zdravo starenje, već je potrebno obaviti podrobnija istraživanja.

Međutim, naučnici su istraživali faktore životnog stila kod žena, uključujući i njihovu ishranu i otkrili su da su visoke žene, koje su se zdravije hranile bolje prošle od onih koje nisu. Drugim rečima, zdrava ishrana može da ublaži vezu između vaše visine i zdravstvenih problema u starosti. Zdrava ishrana koja se ispostavila da ima pozitivan efekat je bogata povrćem, voćem i celovitim žitaricama.

Naučnici ističu da su u studiji pronašli povezanost, ali da nisu dokazali uzročno-posledičnu vezi između visine i zdravstvenih problema tokom starenja, već da je potrebno preduzeti još istraživanja.

Izvor: NationalGeographic.rs

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.