Susret pilota posle 66 godina

BUKUREŠT, 24.januara 2010.(Beta) - Rumunski pilot Jon Dobran i američki pilot Beri Dejvis sastali su se u Bukureštu 66 godina posle vazduhoplovnog dvoboja koji su vodili u Drugom svetskom ratu, u kojem je američki avion bio primoran da sleti, a i rumunski avion je takođe bio oštećen.

Bivši vojni piloti slučajno su uspostavili kontakt pre dve godine i od tada je počelo njihovo dopisivanje, pa su konačno rešili da se upoznaju. Amerikanac, pošto je sa svojih 85 godina "mlađi" od devedesetčetvorogodišnjeg Rumuna, odlučio je da otputuje u Bukurešt, gde su se srdačno sastali u Muzeju avijacije i pričali o svom "dvoboju" od 6. juna 1944. godine iznad teritorije Rumunije.

Beri Dejvis i Jon Dobran su izjavili da su obojica pre 66 godina imali veliku sreću što su ostali u životu, jer je borba bila vrlo opasna. Vazdušna borba između rumunskog i američkog pilota odvijala se u blizini grada Galaci, na jugoistoku zemlje. Rumun je teško oštetio američki avion koji je bio primoran da sleti negde na tlu Ukrajine, ali je američka eskadrila pogodila i rumunski avion koji je takođe morao hitno da aterira.

Pogledajte još