NOVAK ĐOKOVIĆ POSLE PORAZA U LONDONU: Ništa nije večno!

Novak je izgubio put na izlasku iz Bulonjske šume u Parizu i naleteo na gladnog vuka Endija koji je osvojio poslednjih pet turnira u 2016, uz seriju pobeda 24:0.

Srbin i Britanac će pričati te bajke Stefanu i Sofiji na zasluženom odmoru u narednih mesec i po dana, što je dovoljan period za analizu sezone koja je za našeg igrača bila edukativnog karaktera. Iz svakog poraza je izvlačio životne lekcije, a o uzrocima pada se pisalo više nego u enciklopediji "Hiljadu zašto, hiljadu zato". Prelazak na ishranu bez mesa, privatni problemi, treniranje uma umesto mišića ili sve pomalo? Možda je odgovor došao u finalu Londona, u sižeu cele polusezone. Endi je bio marljiviji, bolji, više je osećao glad, a Novak se zasitio.

- Ništa nije večno - svestan je Đoković da niz od početka 2015. do sredine 2016. nije mogao da potraje do kraja karijere.

- Znam da se pojavljuju novi igrači, kao i da ovi iz samog vrha jačaju. Pokušavam da uradim isto. Nekad uspe, nekad ne. Ali, sve u svemu, to je jedna velika lekcija koju moraš da prihvatiš i da kreneš dalje, sa nadom da ćeš biti mudriji i bolji igrač.

Koliko visoko je podigao lestvicu, najbolje se videlo kroz prašinu koja se podigla posle nekoliko poraza i pada forme u drugom delu godine.

- Poslednjih pet, šest meseci nisu bili idealni. Naravno, mogao sam bolje na nekim turnirima. Ali, uprkos svemu, igrao sam finale Ju-Es opena i Londona. Stigao sam do završnice ostalih turnira. To je i dalje prilično dobar učinak. Ali, izgleda da sam postavio sebi previsoke standarde, naročito u poslednjih nekoliko godina. Normalno je da iskusiš i onu lošiju stranu, kad sve ne ide kako si zamislio. Nisam imao polusezonu kakvu sam priželjkivao i to je sve.

Kada se napravi paralela između 2015. i 2016, razlika nije samo u jednom grend slemu manje i jednom mestu niže na ATP listi, već u nedostatku motivacije, dužim odsustvima sa terena, češćim povredama...

- Sada mogu na miru da analiziram celu godinu koja je, ipak, bila uspešna za mene. Ima mnogo stvari na koje mogu da budem ponosan. Svaka godina je za mene nastavak procesa evoluiranja. Ovo je bila drugačija sezona od prethodnih. Ali, složićete se da je teško ponavljati sve one uspehe iznova i iznova. Nisam mogao zauvek da ostanem na tom nivou.

Dok još traži odgovore na slabije partije u drugom delu sezone, Novak se već suočava sa pitanjima da li će se vratiti u formu i kada.

- Sada mi je cilj samo da se odmorim. Bila je ovo jedna duga, lepa sezona i postoje mnoge stvari na koje ću morati da se osvrnem. Vreme je da ostavim reket sa strane i samo se oporavim. Onda ću razmišljati o sledećoj sezoni.

Razlika na najnovijoj ATP listi iznosi 905 bodova, ali se Mareju sledećeg ponedeljka oduzima 275 za neodbranjenu titulu u Dejvis kupu. Nedovoljno da ga Novak pretekne, ali dovoljno da trka već na startu 2017. bude potpuno otvorena.

- Hajde da ostavimo tu priču za kasnije. Da pustimo i Endija da uživa malo u prvom mestu. Nemojte ni njega da pitate o sledećoj sezoni. Zaslužio je da bude prvi, pokazao je to u finalu. Od starta je delovao oštriji, odlučniji da preuzme sudbinu u svoje ruke, nije samo stajao i nadao se da će mu to pasti sa neba. Ja sam igrao veoma slabo, napravio mnogo grešaka iz bekhenda. Nije bio moj dan.

Izvor: Novosti

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.