Evropski vrt u botaničkoj bašti

Na parceli veličine 900 kvadratnih metara, u središtu zelene gradske oaze, počela je sadnja preko 500 novih vrsta biljaka, najviše iz evropske flore koje je Beogradu poklonila Eurobanka EFG Štedionica

Biljke su prikupljene sa lokaliteteta u zemlji i Evropi, a naglasak je stavljen na one koje i inače rastu u prirodi. Prvo je posađena Vinca minor. To je zimzelen koji ima lepe ljubičaste cvetove i gaji se kao ukrasna biljka.

Na početku evropskog vrta je napravljen bazen u kome će cvetati lokvanji. Osim zimzelena koji je prvi posađen, tu je još i nekoliko vrsta božura, krstašica kao i biljaka iz familije usnatica. Nama su se najviše svidele biljke iz familije glavočika, u koje spadaju suncokret, bela rada i margareta.

Sve parcele su organizovane tako da su na početku primitivnije biljke, a kako se dalje prolazi stazom - sve složenije. Takođe, sve su i grupisane u srodničke grupe, i pored svake će biti napisano njeno poreklo, kao i to kako utiče na floru u botaničkoj bašti. Studenti biologije i ostali ljubitelji cveća tako će moći da, dok uživaju u biljkama, nešto i nauče.

Posle oficijelnog dela, druženje je nastavljeno uz sokove, ukusne sendviče i kolače, a svaki novinar je na kraju dobio i jednu saksiju s ljubičicama da ponese kući.

Botanička bašta je naučno-istraživačka, nastavna i kulturno-prosvetna ustanova u kojoj se nalaze kolekcije živih biljaka koje reprezentuju raznovrsnost i bogatstvo biljnog sveta na zemlji. "Jevremovac" je najstarija botanička bašta u Srbiji, osnovana 1855. godine. Nalazi se na imanju kralja Milana Obrenovića koje je on poklonio Velikoj školi. Na 4,8 hektara nalazi se oko 1000 vrsta biljaka, staklena bašta od 500 kvadratnih metara, japanski vrt, kao i zgrada Instituta za botaniku u kojoj se nalazi izuzetno vredan herbarijum i biblioteka.

Aleksandra Galić

Pogledajte još