KONZUMIRAJTE IH UMERENO: Ovih ŠEST dijetalnih namirnica obiluju ugljenim hidratima

Slatkiši, hleb i testenina najpoznatiji su "domovi" ovih neprijatelja vitke linije, ali postoje i popularne namirnice za koje vrlo verovatno niste znali da su krcate ugljenim hidratima. One su zdrave i hranjive i nemojte ih u potpunosti izbegavati, ali konzumirajte ih umereno.

1. Kesten

Trideset grama kestena broji oko 15 grama ugljenih hidrata i manje od grama belančevina (ista količina kikirikija i badema ima oko šest grama, a oraha manje od četiri grama ugljenih hidrata). S druge strane kesteni sadrže samo trećinu kalorija kao ista količina drugih popularnih orašastih plodova.

2. Suve smokve

Nema sumnje da su smokve super hrana, pune su vlakana, a vredan su izvor i bakra, kalijuma, mangana i vitamina B. Ali kada je osušite smokva je takođe bogata ugljenim hidratima. Ako pojedete samo šest suvih smokava uneli ste više od trideset grama šećera. Ipak, suve smokve imaju i puno pozitivnih svojstava (ne sadrže masti i ne povećevaju nivo holesterola) te su odličan izbor za međuobrok van kuće jer ne moraju da se čuvaju u frižideru - samo pazite na veličine porcije.

3. Krekeri od raži

Mnogi ih jedu umesto hleba i misle da mogu da ih konzumiraju u neograničenim količinama, ali to je zabluda. Trideset grama ražinih krekera sadrži oko 23 grama ugljenih hidrata. Plus je taj što ti ugljeni hidrati dolaze od celog zrna zbog čega krekeri od raži imaju veliku hranjivu vrednost.

4. Keks bez šećera

Keks koji ne sadrži šećer sadrži malo manju količinu ugljenih hidrata od zašećerenih – tri čokoladna keksa bez šećera sadrže oko 20 grama, a tri zašećerena keksa sadrže 28 grama ugljenih hidrata.

5. Konzervisani pasulj

Pasulj je inače pun zdravih složenih ugljenih hidrata, vlakana i proteina. Ali, konzervisani u većini slučajeva sadrži mnogo dodanog šećera, oko 12 grama u pola šolje, a ženama se preporučuje da ne unose više od 24 grama šećera dnevno.

6. Sok od suvih šljiva

Ostavite li suve šljive natopljene u vodi preko noći dobićete sok koji obiluje vlaknima, sorbitolom, vitaminima C, K, B6 i B3, ali dva decilitra soka od suvih šljiva sadrži i 45 grama ugljenih hidrata. Ipak, prirodan šećer u ovom soku zdraviji je od veštačkih zaslađivača koji se nalaze u mnogim sokovima.

Izvor: zadovoljna.hr

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.