Tri načina da ojačate imunitet

Iako je mnogo onih koji misle da je za dobru odbrambenu sposobnost organizma dovoljno ponekad uzeti neki suplement, stručnjaci kažu da su mnogo važniji kvalitet i vrsta namirnica koje jedemo. Oni u vreme prehlade i gripa preporučuju unos hrane bogate antioksidantima kao što su sveže voće i povrće koji nas štite od gripa i ostalih virusa tokom cele godine.

1. HRANA KAO LEK

Protivupalna svojstva imaju tamnozeleno povrće, bobičasto voće, losos, paradajz, a preporučuju se i namirnice bogate vitaminom C, kao što su nar, limun, narandže, mandarine, peršun, kelj, paprike, zelje, praziluk...

Istraživanja su pokazala da i cink, koji sadrže semenke bundeve, spanać, orašasti plodovi i mahunarke, može da skrati trajanje prehlade čak i za nekoliko dana.

Za razliku od ovih zdravih namirnica koje pomažu da se odbranimo od virusa, ili da infekcija i kad se razbolimo kraće traje, prerađena, industrijska hrana i slatkiši pogoduju razmnožavanju bakterija i slabe imunitet, pa ih, ako su vam inače često na jelovniku, posebno u sezoni virusnih infekcija, treba izbegavati.

2. DOBRE BAKTERIJE

Snažan imunitet oslanja se na zdrav sistem organa za varenje, jer u njemu je smešteno gotovo 70 odsto našeg imunog sistema. Da on radi besprekorno pomažu probiotici koji sadrže "dobre" bakterije, a one su korisne i pri ublažavanju upala i sprečavanju infekcija. Prema tome, probiotici nam mogu pomoći da ojačamo imunitet i čuvaju nas od prehlade i gripa, ali i ublažavaju simptome ako se, ipak, razbolimo. Probiotici mogu da se uzimaju u tabletama, ali dobre bakterije sadrže i fermentirane namirnice, kao što su kefir ili jogurt, pa se preporučuje njihov povećan unos pre sezone prehlada.

3. SVEŽ VAZDUH, AKTIVNOST I SAN

Čak i kada je hladno boravak na svežem vazduhu, pod uslovom da ste adekvatno obučeni, jača organizam. I u zatvorenom prostoru, gde se virusne infekcije mnogo brže šire, redovno otvaranje prozora i učestalije čišćenje radnih površina smanjuju rizik od zaraze. Za jačanje imuniteta važno je i redovno vežbanje, ali i dovoljno sna. Noćni odmor ne bi trebalo da bude kraći od sedam sati neprekidnog sna, ali za jačanje imuniteta važno je i da popodne odvojite 20 minuta za dremanje.

Izvor: Novosti

Pogledajte još