MIRA FURLAN O ODNOSU SA MAJKOM: Nakon svađa pisala mi je pokajnička pisma

Razgovor je vođen na riječkom Filozofskom fakuletu.

- Bile smo bliske, ali smo se i svađale - rekla je poznata glumica, naglasivši da ju je uvek zanimala priča njene majke, kao i cele porodice, u kojoj su se isprepleli svi naši etnički sukobi, sva politička stajališta i svi uglovi gledanja.

- Moju mamu je napustila njena majka tako da je odrasla kao siroče i odgajana je po tuđim familijama. Spasla ju je profesorka u gimnaziji, žena koja je s vremenom postala moja "baka". Zanimljivo je da je pritom majka obožavala oca mada nisu zajedno živeli i prepustio ju je drugima. O tome se s njom nije moglo razgovarati, zbog čega do danas žalim. Njen otac, a moj pravi deda bio je specifična osoba, salonski socijalista i dobrotvor koji je između dva svetska rata putovao po Evropi i pomagao mnogima, a svoju je ćerku ostavio da je odgajaju nepoznate porodice. Završio je tragično, tako što je na početku Drugog svetskog rata ubijen u nemačkom konclogoru - počela je ispovest.

Govoreći o svojim roditeljima, Mira Furlan je tatu oslikala kao ekscentričnu i zanimljivu osobu, koji je u porodici bio "drugi", dodajući da mu nije bilo lako u situaciji kojom dominiraju žene, što je proizlazilo iz brojčane prednosti tri žene prema jednom muškarcu.

- Mi nismo bili klasična porodica, nego četvoro različitih ljudi koji žive zajedno. Ja nisam mogla da biram porodicu, ali imala sam sreću sa svojom - dodala je glumica.

- Moja mama je bila vrlo muzikalna i ljubitelj pozorišta, intelektualna osoba, široko obrazovana jer je završila francuski i jugoslavistiku. Radila je bibliotekarka, a zanimljivo je da je izmislila novi način sortiranja knjiga zbog čega su je često pozivali širom Evrope. Predstavljala ga je u Kopenhagenu, Kelnu, Frankfurtu...

Odnos između mame i ćerke postao je napet kada se "devojčica Mira počela kititi", a majka je bila posve zgranuta i šokirana kada je ćerka - probušila uši. Prigovorila joj je, priseća se glumica, da se ne sme spustiti na taj nivo.

- Ta vrsta nesporazuma vodila je do stalnih drama, sukoba i mirenja, što je sigurno uticalo i na moj izbor profesije. Mama, koja je ceo život tražila ljubav, i ja stalno smo se vrtele u emocionalnim krugovima, pri čemu se ona obično osećala krivom i izvinjavala se. Bila je neumerena u svojoj ljubavi prema meni pa bi mi nakon svađa pisala pokajnička pisma.

“Draga Mirice, evo ti opet pišem pokajničko pismo”
, počela je da čita glumica na ivici suza reči majke koja se razbolela i umrla kada je Mira imala 16 godina. Iz pisma u kojem ćerku naziva i “mali Mirek” saznajemo da majka žali što se “dohvatila grubih reči” i bacila ih u smeru ćerki, ali to pravda svojim iritantnim impulsom dobrog učenika, štrebera, “odlikaškom pojavom”. “Sve činim najbolje što mogu, ali očekujem pohvalu”, pojašnjava u pismu majka ćerki s kojom se po svemu sudeći ranije posvađala zbog neke kupovine.

- Moja majka nikad nije imala masku, mi smo bile dva ljudska bića - zaključila je svoja sećanja na majku vidno potresena glumica, dodajući da je u odnosu majke i ćerke važno "pravo na krivu reč" jer "ne možeš imati odnos ako stalno hodaš po jajima".

Izvor: Jutarnji.hr

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.