Genetika i biseksualnost

PADOVA - Način na koji geni homoseksualizma mogu da se "poklone" potomcima otkriven je pre nekoliko godina kad su italijanski istraživači dokazali da su žene, rođake gej muškaraca, gotovo predodređene da imaju više dece.

Ovih dana je italijanski genetičar Andrea Kamperio Ćani, profesor na Medicinskom fakultetu u Padovi, u saradnji sa ekipom kolega, dokazao da to isto važi - za biseksualnost.

Istraživači su ustanovili da majke, tetke po majci i bake biseksualaca i gej muškaraca imaju više dece od rođaka heteroseksualaca. Profesor Ćani je naglasio da, pre nego da bude "gej gen", ovaj neidentifikovani genetski faktor najverovatnije će i ženu i muškarca učiniti podjednako atraktivnim - muškarcu!

Tako će, tvrde italijanski genetičari, ova situacija usloviti da žena na svet donese više dece tako što će uticati na njenu spremnost na češći seks pre nego što će povećati njenu plodnost.

Profesorka neurologije Simon LeVaj, koja je istraživala biološke osnove homoseksualnosti, slaže se da "genetski faktor kakav je hiper-heteroseksualnost, 'poklonjen' ženi, može nadvladati bilo koji negativan efekat na plodnost muškarca".

Po mišljenju profesora Ćanija, čini se da je istovetan genetski faktor prisutan i kod biseksualnog i homoseksualnog muškarca. Ovo podržava ideju da "genetika nije određujući faktor za seksualnu orijentaciju, ona samo utiče na nju"...

(FoNet)
25. januar 2010.

Pogledajte još