Manji carinski prihodi zbog sporazuma sa EU

BEOGRAD, 25. januara 2010. (Beta) - Srbija je za 10 meseci primene Prelaznog trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom 2009. imala 78 miliona evra manje carinskih prihoda, ali su domaći izvoznici istovremeno uštedeli 310 miliona evra, objavila je u ponedeljak Kancelarija za evropske integracije.

"Ono čega su se privrednici pribojavali početkom primene Sporazuma i carinske liberalizacije, nije se desilo, jer je izostao nekontrolisani uvoz proizvoda", kazao je zamenik direktora Kancelarije za evropske integracije Srđan Majstorović na okruglom stolu o efektima primene Prelaznog trovinskog sporazuma sa EU u Privrednoj komori Beograda.

Prema njegovim rečima, uvoz je za 10 meseci prošle godine pao za 28 odsto, a izvoz za 24 procenta, dok je trgovinski deficit smanjen za 31 odsto. U oblasti poljoprivrede Srbija je za 10 meseci lane imala suficit u trgovinskoj razmeni sa EU od 200 miliona evra, dodao je on.

Majstorović je kazao da je primena Sporazuma unapredila regulatorni okvir za sve učesnike na tržištu, a doneti su i novi zakoni poput zakona o sprečavanju državne pomoći i zakon o konkurenciji.

Pogledajte još