Borbi protiv tehnološkog kriminala preti kolaps

BEOGRAD, 25. januara 2010. (Beta) - Borbi protiv visokotehnološkog kriminala preti kolaps, jer je ukinuto posebno tužilaštvo, a broj specijalizovanih tužilaca smanjen sa četiri na dva za celu Srbiju, dok se broj krivičnih dela povećava, izjavila je ponedeljak bivša tužiteljka za visokotehnološki kriminal Lidija Komlen Nikolić.

"Apelujem na republičkog tužioca (Zagorku Dolovac) da uvidi značaj borbe protiv visokotehnološkog kriminala, jer 2,2 miliona ljudi u Srbiji koristi internet. Policija će dobiti još 30 ljudi, dok je broj tužilaca prepolovljen", rekla je Lidija Komlen Nikolić na konferenciji za novinare u Medija centru.

Dodala je da je uspostavljanjem nove pravosudne mreže predviđeno da se visokotehnološkim kriminalom bave dva zamenika višeg tužioca u Beogradu, koji će biti nadležni za celu Srbiju.

"Okružni sud u Beogradu imao je posebno odeljenje sa specijalizovanim sudijama i postupci su trajali najduže devet meseci. Sada, više neće biti specijalizovanih sudija, pa ćemo ponovo morati da objašnjavamo sudijama osnovne pojmove i detalje, Pokazaće se da to ne može biti efikasno", rekla je Lidija Komlen Nikolić.

Pogledajte još