RADOMIR POČUČA OSLOBOĐEN OPTUŽBI: Ovo je moja lična mala pobeda, ali velika za ljude koji se bore za rodoljublje!

Tokom izricanja presude rečeno je da je utvrđeno da nema elemenata krivičnog dela. Počuči je ukinuta mera zabrane napuštanja mesta prebivališta a NVO "Žene u crnom" su upućene na parnični postupak.

Glavni pretres na suđenju nekadašnjem portparolu Protivterorističke jedinice MUP-a Radomiru Počuči za napad na Žene u crnom završen je danas u Višem sudu u Beogradu.

Tužilaštvo je zatražilo kaznu od šest meseci zatvora, a odbrana oslobađanje Počuče za napad na Žene u crnom.

Tužilaštvo je u završenoj reči navelo da se se iz dokaza vidi da je Počuča izvršio krivično delo ugrožavanje sigurnosti i da je nedopustivo da se odbrana poziva na slobodu govora, jer objava na Fejsbuku sadrži govor mržnje.

Tužilaštvo je ocenilo da je za slučaj irelevantno to što se napad na Žene u crnom nije dogodio na samom skupu koje su organizovale.

Sudija je obrazložila da je sud sagledao sve dokaze i utvrdio da nije dokazana njegova krivica.

- Očekivana presuda zato što sudija nije ni imala prosto drugog izbora već da donese ovako pravedenu presudu. Ona je profesionalno vodila taj proces koji je bio politički osetljiv zbog uticaja NVO na vlasti i ovo je moja lična mala pobeda, ali velika za ljude koji se bore za rodoljublje, čast i dostojanstvo - rekao je Počuča za Novosti.

- Ovo je urušavanje pravnog sistema i ovakva presuda podstiče buduće huligane i zato je opasna. I otvara prostor da svi budući napadi na branitelje ljudskih prava budu poželjni i da neće biti kažnjeni - rekla je po završetku suđenja predsednica "Žena u crnom" Stanislava Zajević.

Advokat odbrane Risto Lekić kazao je da krivičnog dela nije ni bilo, da je postupak korišćen za promociju stavova Žena u crnom i ocenio da je to "farsičan postupak bez dokaza".

On je rekao i da je Počuča poruku objavio 25. marta 2014. godine, a da su Žene u crnom održale skup 26. marta, dok su za samu objavu saznale 28. marta, zbog čega on smatra da su se "naknadno" osećale ugroženo.

Lekić je dodao da Počuča nije imao nameru da ikoga ugrozi i da se izvinio zbog načina na koji je svoj stav prezentovao na privatnom Fejsbuk profilu.

On je dodao da je jedina moguća presuda oslobađajuća i zatražio da se Počuči ukine mera zabrane napuštanja boravišta i obaveznog javljanja.

Izvor: NovostiOnline

Pogledajte još